Testul Anticorpi anti-fibră musculară striată (anti-striaționali) a fost înlocuit cu testul Anticorpi anti-titin. Mai multe detalii aici.
Sinonime – anticorpi anti-muşchi scheletic; anticorpi anti-striaţionali1;3;4.
Informaţii generale – Anticorpi anti-fibră musculară striată (anti-striaționali)
Miastenia gravis este o afecţiune neuromusculară caracterizată clinic prin slăbiciune musculară şi fatigabilitate, iar paraclinic prin prezenţa anticorpilor anti-receptori pentru acetilcolină. La unii pacienţi, mai ales cei la care asociază şi timom, se întâlnesc anticorpi îndreptaţi împotriva elementelor contractile ale muşchilor scheletici (anticorpi anti-striaţionali)3.
Recomandări pentru determinarea anticorpilor anti-fibră musculară striată
- diagnosticul timomului, mai ales la pacienţii sub 45 ani care asociază miastenia gravis; au o valoare predictivă mai bună când se determină în paralel cu anticorpii anti-receptori pentru acetilcolină;
- diagnosticul miasteniei gravis la pacienţi peste 45 ani, mai ales când anticorpii anti-receptori pentru acetilcolină sunt negativi;
- determinările seriale sunt utile în monitorizarea eficienţei tratamentului imunosupresor şi a timectomiei la pacienţii cu miastenia gravis1;3;4.
Pregătire pacient – nu necesită o pregătire specială1.
Specimen recoltat – sânge venos1,2,3.
Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator1,2.
Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare în maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubetă de plastic2; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.
Volum probă – minim 0.5 mL ser3.
Cauze de respingere a probei
• serul lipemic sau hemolizat nu influenţează rezultatele3;
• specimen expus la temperatură ridicată1;
• specimen contaminat bacterian1.
Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la temperatura camerei, 14 zile 2-8°C; două luni la -20°C1,2. Nu decongelaţi/recongelaţi1.
Metodaă– imunofluorescenţă indirectă1.
Valori de referinţă – Titru < 1/51.
Interpretarea rezultatelor
Anticorpii anti-fibră musculară striată se detectează la aproximativ 30% dintre pacienţii cu miastenia gravis şi la 74% din pacienţii cu timom asociat miasteniei gravis.
Aceştia mai pot fi întâlniţi şi în alte condiţii clinice:
- la 19% din pacienţii cu timom fără miastenie gravis evidentă clinic;
- la 25% din pacienţii cu artrită reumatoidă trataţi cu D penicilamină şi 4% din cei netrataţi;
- la 5% din pacienţii cu miastenie Lambert-Eaton şi/sau cancer pulmonar cu celule mici;
- la unii pacienţi cu rejet de grefă posttransplant medular;
- la <1% din indivizii sănătoşi.
Menţinerea sau creşterea titrului de anticorpi după timectomie este un indicator al recurenţei tumorale2;3.
Limite şi interferenţe
Un rezultat negativ nu exclude prezenţa timomului (20% din pacienţii cu timom nu au anticorpi anti-fibră musculară striată)3.
Bibliografie
1. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Striational Antibodies, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
3. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Striational (Striated Muscle) Antibodies. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
4. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus Organ-Specific Autoimune Diseases. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007- pg 959