Informaţii generale şi recomandări Anticorpi anti-endomisium IgA
Testele serologice pentru boala celiacă prezintă utilitate în evaluarea pacienţilor cu simptomatologie clasică, screening-ul persoanelor cu manifestări atipice extraintestinale precum şi în monitorizarea răspunsului la dieta fără gluten4.
Algoritmul testelor de diagnostic include şi determinarea anticorpilor anti-endomisium.
Aceştia pot fi întâlniţi în toate cele 4 forme ale bolii celiace:
- tipică – cu manifestări gastro-intestinale;
- atipică – cu manifestări extraintestinale (dermatita herpetiformă);
- silenţioasă – cu modificări histopatologice dar fără manifestări clinice;
- latentă – cu morfologie normală a mucoasei intestinale la persoane cu predispoziţie genetică4.
Transglutaminaza tisulară este auto-antigenul principal recunoscut de aceşti anticorpi3.
Nivelurile de anticorpi anti-endomisium IgA se corelează de obicei cu severitatea bolii şi scad odată cu introducerea dietei fără gluten, ajungând la valori foarte mici sau chiar negative după aproximativ 9 luni de regim2.
Anticorpii anti-endomisium IgA (EMA-IgA) au o specificitate de aproape 100% (97-100%) şi o sensibilitate de 85-98%3.
Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după mese)1.
Specimen recoltat – sânge venos1.
Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator1.
Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare1.
Volum probă – minim 0.5 mL ser1.
Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.
Stabilitate probă – serul separat este stabil timp mai îndelungat la -20 °C1.
Metodă – imunofluorescenţă indirectă1.
Valori de referinţă1 – EMA IgA : Titru < 1/ 10.
Interpretarea rezultatelor
Titrurile crescute ale anticorpilor anti-endomisium IgA au o specificitate înaltă pentru boala celiacă şi dermatita herpetiformă şi în general se corelează cu severitatea bolii.
Dieta fără gluten este însoţită de scăderea în 6-12 luni a titrurilor anticorpilor4.
Limite şi interferenţe
Cu toate că specificitatea testului este foarte mare, sunt posibile rezultate fals pozitive. Un rezultat pozitiv trebuie interpretat întotdeauna în contextul clinic al pacientului şi împreună cu alţi markeri serologici.
Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul de boală celiacă2.
Deoarece într-o treime din cazuri nu există concordanţă între anticorpii anti-endomisium IgA şi anticorpii anti-transglutaminază tisulară IgA, se recomandă screening-ul paralel1.
Pacientii cu deficit selectiv IgA vor avea un rezultat negativ. Pentru aceştia se recomandă teste de tip IgG2.
Bibliografie
1. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
2. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Endomysial Antibody (EMA) IgA, IgG. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
3. Richard J Farell, MD and Ciaran P Kelly, MD. Celiac Sprue, In New England Journal of Medicine vol 346:180-188, Jan17, 2002, No. 3.
4. Sett M, Hormaza L, Guandalini S. Celiac disease: risk assessment, diagnosis and monitoring – 2008; 12(5):289-298.