- Teste de hematologie
- Teste de biochimie
- Biochimie generală din sânge și urina
- Proteine specifice in ser si urina
- Teste biochimice din lichide de punctie
- Teste biochimice din materii fecale
- Teste biochimice pentru tulburari ereditare de metabolism
- Teste pentru nefrolitiaza
- Vitamine, oligoelemente, stres oxidativ
- Acizi grași
- Transferina carbohidrat deficitara (CDT) marker pentru alcoolism
- Markeri non-invazivi pentru afecţiunile hepatice
- Analiza chimică calculi
- Markeri endocrini
- Markeri tumorali
- Markeri virali
- Markeri cardiaci
- Markeri anemie
- Markeri ososi
- Markeri boli autoimune
- Anticorpi antispermatozoizi
- Autoanticorpi in afectiuni endocrine, cardiace, renale
- Autoanticorpi in afectiuni neurologice
- Autoanticorpi in afectiunile dermatologice
- Autoanticorpi in anemia pernicioasa
- Autoanticorpi in diabetul zaharat
- Markeri pentru afectiuni hepatice si gastrointestinale autoimune
- Markeri pentru afectiuni reumatismale si vasculite
- Markeri pentru monitorizarea evolutiei si tratamentului
- Markeri pentru sindromul antifosfolipidic
- Serologie boli infectioase
- Teste specializate de alergologie si imunologie
- Teste de biologie moleculara
- Teste de citogenetica
- Teste de microbiologie
- Toxicologie
- Citologie cervico-vaginala
- Histopatologie
- Consult genetic
- Genetica medicala
Cromogranina A
Preț: 226.00 lei
Informaţii generale – Cromogranina A
Cromogranina A este o proteină cu greutatea moleculară de 49 kD alcătuită din 439 aminoacizi. Face parte din familia graninelor care se găsesc în veziculele secretorii ale celulelor neuroendocrine. Rolul acestora este de a regla activitatea secretorie a acestor celule.
Datorită răspândirii ubicuitare în ţesuturile neuroendocrine, cromogranina A constituie un marker util pentru tumorile dezvoltate din aceste ţesuturi: carcinoid, feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice şi alte apudoame. A fost demonstrat faptul că nivelurile serice de cromogranină A se corelează cu volumul tumoral. De asemenea reprezintă un instrument sensibil pentru depistarea tumorilor reziduale şi a recurenţelor la pacienţii trataţi.
În special tumorile carcinoide secretă cromogranina A alături de serotonină şi peptide. Acestea sunt clasificate în funcţie de locul de origine a tumorii în:
- tumori derivate din partea cranială a tubului digestiv primitiv: pancreatice, duodenale, gastrice, bronşice;
- tumori derivate din partea medială a tubului digestiv primitiv: jejunale, ileale şi la nivelul apendicelui;
- tumori derivate din partea caudală a tubului digestiv primitiv: în colonul ascendent şi rect;
- tumori cu alte origini: timice, ovariene, renale, mamare.
Mai există o categorie de tumori care nu îşi au originea în ţesuturile neuroendocrine clasice, dar conţin celule cu diferenţiere neuroendocrină parţială, cum ar fi carcinomul pulmonar cu celule mici sau carcinomul de prostată, în care se înregistrează valori crescute de cromogranina A în ser2;3.
Recomandări pentru determinarea cromograninei A
- diagnosticul tumorilor carcinoide (cromogranina A constituie un marker de primă linie pentru diagnostic, ca alternativă sau în asociere cu determinările de 5-HIIA urinar, serotonina serică şi urinară);
- marker de prima linie (împreună cu 5-HIIA) pentru monitorizarea pacienţilor cu tumori carcinoide;
- marker adjuvant pentru diagnosticul altor tumori neuroendocrine: feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice şi alte apudoame;
- posibil marker adjuvant pentru monitorizarea pacienţilor cu carcinom prostatic avansat2.
Pregătire pacient – Pacientul va întrerupe medicamentele din categoria inhibitorilor de pompă de protoni (ex. omeprazol) cu 1 săptămână înaintea recoltării1;3.
Specimen recoltat – sânge venos1.
Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator1.
Prelucrare necesară după recoltare – serul separat este stabil 6 luni la -20°C. Nu decongelaţi/recongelaţi.
Volum probă – minim 2 mL ser1.
Cauze de respingere a probei
- specimen hemolizat;
- specimen expus la temperatură ridicată;
- specimen contaminat bacterian1.
Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C sau la -70°C. Nu decongelaţi/recongelaţi1.
Metodă – ELISA1.
Valori de referinţă1 – <101ng/mL
Interpretarea rezultatelor
Valorile cromograninei A sunt crescute la majoritatea pacienţilor cu tumori carcinoide simptomatice, de obicei de câteva ori faţă de limita superioară a normalului. Determinările serice sunt în special utile în cazul tumorilor derivate din partea caudală a tubului digestiv primitiv, la care nivelurile de serotonină şi 5-HIIA sunt adesea normale. La pacienţii cu tumori derivate din partea cranială şi partea medială a tubului digestiv primitiv cromogranina A este crescută în 80-90% din cazuri.
Pentru a atinge sensibilitatea maximă în diagnosticul iniţial al tumorilor carcinoide se recomandă determinarea concomitentă a cromograninei A, 5-HIIIA urinar şi a serotoninei serice. Dacă nici unul din cei 3 parametri nu prezintă valori crescute, se poate exclude în majoritatea cazurilor un carcinoid. Excepţie fac unele tumori derivate din partea cranială a tubului digestiv primitiv care produc numai 5-hidroxitriptofan şi la care doar serotonina urinară prezintă valori crescute.
Evoluţia bolii la pacienţii cu tumori carcinoide secretante de serotonină poate fi monitorizată prin determinarea acesteia în ser. Cu toate acestea, în cazul unor valori mai mari de 5000 μg/L capacitatea de stocare a trombocitelor este depăşită, iar concentraţiile serice ale serotoninei nu mai sunt direct proporţionale cu volumul tumoral. Din acest motiv, determinările de cromogranină A şi 5-HIIA sunt mai utile decât cele ale serotoninei serice. Datorită unei relaţii lineare între cromogranina A şi volumul tumoral determinarea acesteia are şi valoare prognostică.
La pacienţii cu tumori neuroendocrine altele decât cele carcinoide valorile cromograninei A sunt adesea crescute alături de hormonii specifici ţesuturilor de origine. Deoarece creşterile cromograninei A nu sunt la fel de mari ca în tumorile carcinoide, determinarea produşilor tumorali specifici are sensibilitate mai mare. Cu toate acestea, măsurarea cromograninei A serice devine utilă în situaţiile în care determinările hormonale sunt neconcludente, mai ales în cazul feocromocitoamelor şi neuroblastoamelor.
Carcinoamele de prostată conţin adesea celule cu diferenţiere neuroendocrină parţială, care secretă cromogranina A. Nivelul acesteia este în majoritatea cazurilor insuficient pentru a fi folosit ca marker în diagnosticul cancerului de prostată. Totuşi, dacă pacienţii având carcinom de prostată într-un stadiu avansat prezintă valori serice crescute de cromogranina A, acest fapt indică rezistenţa la terapia antiandrogenică şi un prognostic nefavorabil. Această categorie de pacienţi necesită o monitorizare specială3.
Limite şi interferenţe
Deoarece cromogranina A este metabolizată hepatic şi excretată renal, pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală avansată prezintă adesea valori semnificativ crescute ale cromograninei A, ceea ce-i limitează utilitatea.
- Medicamentele care stimulează secreţia celulelor neuroendocine, în special inhibitorii de pompă de protoni, cresc semnificativ valorile cromograninei A serice3.
Bibliografie
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.