Informaţii generale
Angiotensin convertaza (ACE), cunoscută şi sub numele de kinaza II sau peptidil-dipeptidaza A, este o enzimă din clasa hidrolazelor implicate în hidroliza legăturilor peptidice la nivelul C-terminal. Are localizare transmembranară şi este alcătuită dintr-un singur lanţ polipeptidic cu două situsuri catalitice ce conţin zinc. Clivajul proteolitic eliberează din membrana celulară în spaţiul extracelular enzima funcţională, circulantă1.
Majoritatea ACE (~90%) se găseşte legată în ţesuturi şi doar o mică parte circulă liberă în plasmă. Sursa principală a enzimei este endoteliul pulmonar.
Enzima participă în cascada sistemului renină-angiotensină-aldosteron ca răspuns la hipovolemie, fiind responsabilă de conversia angiotensinei I în angiotensina II, vasoconstrictor puternic care creşte tensiunea arterială. De asemenea angiotensin convertaza este responsabilă şi de inactivarea bradikininei (în sistemul kalikreină-kinină)1;2.
Activitatea ACE este crescută în sarcoidoză, boală granulomatoasă sistemică care afectează în mod obişnuit plămânul. În sarcoidoză se pare că ACE este produsă de celulele epiteloide şi macrofagele formaţiunilor granulomatoase. Pacienţii cu tuberculoză activă sau boală Hodgkin – afecţiuni care pot genera modificări radiologice similare sarcoidozei – nu prezintă valori ACE crescute, element important pentru diagnosticul diferenţial2.
Activitatea ACE reflectă severitatea sarcoidozei: în stadiul I testul este pozitiv în 68% din cazuri, în stadiul II 86% din pacienţi prezintă valori crescute, iar în stadiul III se obţin rezultate pozitive în 91% din cazuri3. Pe măsură ce boala progresează spre fibroză, activitatea ACE scade1. De asemenea valorile ACE reflectă activitatea bolii, la pacienţii aflaţi în remisiune sub corticoterapie înregistrându-se scăderi dramatice ale ACE3.
Monitorizarea activităţii ACE mai poate avea utilitate în evaluarea riscului de afectare pulmonară la pacienţii care au primit tratamente citostatice, în special cu bleomicină.
Valori ACE crescute mai pot fi întâlnite în sindromul Melkersson-Rosenthal, o afecţiune foarte rară caracterizată histologic prin prezenţa unor granuloame fără necroză cazeoasă, asemănătoare cu cele din sarcoidoză. Activitatea ACE se normalizează după un tratament eficient cu metotrexat2.
Neurosarcoidoza este o complicație rară, dar severă a sarcoidozei ce afectează aproximativ 5-10% din pacienți. Cele mai frecvente manifestări ale acestei complicații sunt: mielopatia, neuropatia craniană (perechile VII și II de nervi cranieni sunt cele mai afectate) și encefalopatia. În lipsa tratamentului pacienții pot dezvolta simptome neurologice acute (epilepsie, creșterea presiunii intracraniene, compresie medulară). Valorile crescute ale ACE în lichid cefalo-rahidian (LCR) sugerează diagnosticul de neurosarcoidoză, dar nu reprezintă un test diagnostic (specificitatea este de 94-95%, dar sensitivitatea este <60%). Un procent de 30% din pacienți nu prezintă modificări ale LCR4.
Recomandări pentru determinarea angiotensin convertazei în LCR:
- suspiciune clinică de afectare a sistemului nervos central și a meningelui în sarcoidoză;
- evaluarea răspunsului la tratament la pacienții cu neurosarcoidoză4;5.
Specimen recoltat – LCR6.
Recipient de recoltare – tub pentru transportul lichidelor de puncție6.
Volum probă – 1ml LCR6.
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat sau xantocrom6.
Stabilitate probă – LCR este stabil 4 ore la temperatura camerei, refrigerat (4-8°C) 1 săptămână, congelat 6 luni1;6.
Metodă – metodă radioenzimatică6.
Valori de referinţă4 – < 2 U/L6.
Interpretarea rezultatelor
Nivelurile ACE în LCR sunt crescute la aproximativ 55% din pacienții cu neurosarcoidoză, la 5% din pacienții cu sarcoidoză fară semne de afectare neurologică și la 13% din pacienții cu alte boli neurologice4.
Limite și interferențe
Medicamentele antihipertensive, cum ar fi inhibitorii ACE, blocantele receptorilor de angiotensină și diureticele pot fi interfera cu testul4.
Bibliografie
- Naif Z. Abraham, Robert P. Carty, D. Robert DuFour, Mattew R. Pincus. Clinical Enzymology. In Henry’s clinical diagnosis and management by laboratory methods, Ed., 2007, 257.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Angiotensin –converting Enyzme (ACE). www.labcorp.com 2016. Ref Type: Internet Communication.
- Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Angiotensin Converting Enzyme, Serum. www.mayomedicallaboratories.com 2016. Ref Type: Internet Communication.
- Arup laboratories .Laboratory test directory. Angiotensin Converting Enzyme, CSF.www.aruplab.com www.arupconsult.com 2016. Ref Type: Internet Communication.
- Quest Diagnostics. Angiotensin Converting Enzyme, CSF. www.questdiagnostics.com 2016.
- Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2016. Ref Type: Catalog.