Informații generale
Toluenul este cel mai popular solvent folosit în industrie și este un contaminant al mediului la care populația generală poate fi expusă1. Benzina, vopselele, decapanții, lipiciurile, unele produse de curățare de uz casnic și fumul de tutun pot fi sursele de toluen din aer2.
Toluenul este metabolizat în principal la acid benzoic, care se conjugă cu glicina, pentru a produce acid hipuric, excretat în urină. Acidul hipuric este cel mai utilizat indicator în biomonitorizarea lucrătorilor expuși la toluen, deoarece prezintă o corelație bună cu nivelul de expunere la toluen, în ciuda lipsei de specificitate sau expunerea profesională. Cele mai importante surse de acid hipuric sunt reprezentate de contaminarea mediului cu toluen și de unele alimentele, cum ar fi fructele (prune și piersici), boabele de cafea verde și alți eliberatori de acid benzoic3-6.
Toluenul, prin reacția cu glicina, este transformat în acid hipuric. Cantități mici de acid hipuric sunt produse și ca urmare a expunerii la stiren. Intoxicația cu toluen afectează sistemul nervos central, iar prezenta unor concentrații mai mari, perturba funcții cerebrale complexe. Intoxicația cronică produce fatigabilitate și ataxie, iar uneori manifestări cerebrale severe, cu afectarea vederii, lipsa coordonarii etc. În ultimii ani, concentrația de toluen în aer în mediul ocupațional este în scădere, în principal datorită condițiilor mai bune de igienă, iar nivelurile bioindicatorilor se apropie de valorile sigure pentru sănătatea umană.
Astfel, pentru interpretarea corectă a rezultatelor biomonitorizării, este necesară stabilirea valorilor de referință la o populație non-expusă profesional. Acest test reflectă nivelul metabolismul complexelor aromatice în organismul uman și este o confirmare a faptului că acidul hipuric este produsul final al detoxificării complexelor aromatice7.
Recomandări pentru determinarea acidului hipuric în urină
- Monitorizarea metabolismului complexelor aromatice7
Specimen recoltat – urină spot8
Recipient de recoltare – recipient de plastic steril8
Volum probă – minim 3 mL8
Stabilitate probă – la temperaturi cuprinse între 2-8oC timp de 30 de zile8
Metodă – spectrofotometrie8
Valori de referință –
Acid hipuric (g/L) < 1.6 g/L8
Acid hipuric (g/g creatinină) < 1.5 g/g creatinină8
Bibliografie
- Toromanović, J., Kovac-Besović, E., Sapcanin, A., Tahirović, I., Rimpapa, Z., Kroyer, G., & Sofić, E. (2008). Urinary hippuric acid after ingestion of edible fruits. Bosnian journal of basic medical sciences, 8(1), 38–43. https://doi.org/10.17305/bjbms.2008.2994
- Kawai, T., Eitaki, Y., Ukai, H., Inoue, O., Maeshima, Y., Ueda, N., Ohashi, F., Sakurai, H., & Ikeda, M. (2010). Validation of urine density correction in cases of hippuric acid and un-metabolized toluene in urine of workers exposed to toluene. Industrial health, 48(2), 154–163. https://doi.org/10.2486/indhealth.48.154
- Shan, X., Zhang, L., Ye, H., Shao, J., Shi, Y., Tan, S., Zhang, L., & Su, K. (2021). Analytical techniques for monitoring of toluene and xylene exposure biomarkers hippuric acid and methylhippuric acid in human urine samples. Bioanalysis, 13(20), 1569–1584. https://doi.org/10.4155/bio-2021-0180
- Chiu, C. H., Chen, C. T., Cheng, M. H., Pao, L. H., Wang, C., & Wan, G. H. (2021). Use of urinary hippuric acid and o-/p-/m-methyl hippuric acid to evaluate surgical smoke exposure in operating room healthcare personnel. Ecotoxicology and environmental safety, 217, 112231. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2021.112231
- Ogawa, M., Suzuki, Y., Endo, Y., Kawamoto, T., & Kayama, F. (2011). Influence of coffee intake on urinary hippuric acid concentration. Industrial health, 49(2), 195–202. https://doi.org/10.2486/indhealth.ms1164
- Krupp, D., Doberstein, N., Shi, L., & Remer, T. (2012). Hippuric acid in 24-hour urine collections is a potential biomarker for fruit and vegetable consumption in healthy children and adolescents. The Journal of nutrition, 142(7), 1314–1320. https://doi.org/10.3945/jn.112.159319
- Siqueira, M. E., & Paiva, M. J. (2002). Hippuric acid in urine: reference values. Revista de saude publica, 36(6), 723–727. https://doi.org/10.1590/s0034-89102002000700010
- Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. [on-line]: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Overview/9756#Overview (Accesat la data de 18.01.2022).