Informații generale – E. coli (EHEC)-verotoxina 1/2
Escherichia coli (E.coli) este o bacterie Gram-negativă, aparținând genului Escherichia, care se află în mod obișnuit în colonul uman. Shigatoxigenic împreună cu Escherichia coli verotoxigen (STEC), (VTEC) sunt tulpini de E. coli despre care se știe că produc toxină Shiga și, respectiv, toxina asemănătoare Shiga (verotoxina). Tulpinile care provoacă afecțiuni la om sunt cunoscute în mod obișnuit ca fiind E. coli enterohemoragic (EHEC)1-3.
EHEC serotipul O157:H7 este un agent patogen uman considerat responsabil pentru focarele de diaree și sindromul hemolitic uremic la nivel mondial. Infecțiile cauzate de E. coli O157:H7 variază de la asimptomatice la severe4. Puțini indivizi pot dezvolta complicații potențial fatale, cum ar fi sindromul hemolitic uremic. Patologia renală cronică poate persista uneori printre cei care supraviețuiesc.
EHEC se manifestă clinic prin prezența scaunului diareic sanguinolent, fără febră și, de obicei, cu un număr de leucocite de peste 10.000/microL uneori asociat cu dureri abdominale. Perioada de incubație, de la expunerea la EHEC și apariția simptomelor, este de obicei de 3 până la 4 zile5,6.
Se știe că oamenii dobândesc E. coli O157:H7 în mai multe moduri, de exemplu, prin consumul de alimente și apă contaminate și contact direct cu animale și oameni infectați. Consumul de alimente contaminate, cum ar fi carnea de vită, produse lactate și produse proaspete sunt responsabile pentru majoritatea focarelor. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au estimat că E. coli O157:H7 transmisă prin alimente este responsabilă pentru peste 63.000 de boli pe an, ceea ce duce la peste 2100 de spitalizări și decese în Statele Unite7-8.
Recomandări pentru determinarea E.coli (EHEC) – verotoxina 1/29
- Screening rapid pentru serotipurile enterohemoragice, inclusiv Escherichia coli O157:H7
Pregătire pacient – Proba se recoltează de către pacient; de preferat înainte de a începe tratamentul cu antibiotice9.
Specimen recoltat – materii fecale9
Recipient de recoltare – coprocultor cu mediu de transport steril sau coprocultor fără mediu de transport steril9
Prelucrare necesară după recoltare – Dacă proba nu se prelucrează imediat, se recomandă depozitarea acesteia la 2-4oC timp de maxim 48 de ore9.
Volum probă – 10 g9
Stabilitate probă – timp de 48 de ore la temperaturi cuprinse între 2-4oC9
Metodă – ELISA9
Interpretare rezultate – pozitiv/negativ9
Limitări și interferențe
Tratamentul cu antibiotice înainte de recoltarea probei poate afecta rezultatele acestui test; unele antibiotice au potențialul de a distruge componenta antigenică a peretelui celular, detectată prin metoda ELISA9.
Bibliografie
- Ameer, M. A., Wasey, A., & Salen, P. (2021). Escherichia Coli (E Coli 0157 H7). In StatPearls. StatPearls Publishing. [on-line]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507845/ (Accesat la data de 09.04.2022)
- Karch, H., Tarr, P. I., & Bielaszewska, M. (2005). Enterohaemorrhagic Escherichia coli in human medicine. International journal of medical microbiology : IJMM, 295(6-7), 405–418. https://doi.org/10.1016/j.ijmm.2005.06.009
- Jenssen, G. R., Vold, L., Hovland, E., Bangstad, H. J., Nygård, K., & Bjerre, A. (2016). Clinical features, therapeutic interventions and long-term aspects of hemolytic-uremic syndrome in Norwegian children: a nationwide retrospective study from 1999-2008. BMC infectious diseases, 16, 285. https://doi.org/10.1186/s12879-016-1627-7
- Marder Mph, E. P., Griffin, P. M., Cieslak, P. R., Dunn, J., Hurd, S., Jervis, R., Lathrop, S., Muse, A., Ryan, P., Smith, K., Tobin-D’Angelo, M., Vugia, D. J., Holt, K. G., Wolpert, B. J., Tauxe, R., & Geissler, A. L. (2018). Preliminary Incidence and Trends of Infections with Pathogens Transmitted Commonly Through Food – Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 U.S. Sites, 2006-2017. MMWR. Morbidity and mortality weekly report, 67(11), 324–328. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6711a3
- Gomes, T. A., Elias, W. P., Scaletsky, I. C., Guth, B. E., Rodrigues, J. F., Piazza, R. M., Ferreira, L. C., & Martinez, M. B. (2016). Diarrheagenic Escherichia coli. Brazilian journal of microbiology : [publication of the Brazilian Society for Microbiology], 47 Suppl 1(Suppl 1), 3–30. https://doi.org/10.1016/j.bjm.2016.10.015
- Beauvais, W., Gart, E. V., Bean, M., Blanco, A., Wilsey, J., McWhinney, K., Bryan, L., Krath, M., Yang, C. Y., Manriquez Alvarez, D., Paudyal, S., Bryan, K., Stewart, S., Cook, P. W., Lahodny, G., Jr, Baumgarten, K., Gautam, R., Nightingale, K., Lawhon, S. D., Pinedo, P., ..Ivanek, R. (2018). The prevalence of Escherichia coli O157:H7 fecal shedding in feedlot pens is affected by the water-to-cattle ratio: A randomized controlled trial. PloS one, 13(2), e0192149. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0192149
- Welinder-Olsson, C., & Kaijser, B. (2005). Enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC). Scandinavian journal of infectious diseases, 37(6-7), 405–416. https://doi.org/10.1080/00365540510038523
- Etcheverría, A. I., & Padola, N. L. (2013). Shiga toxin-producing Escherichia coli: factors involved in virulence and cattle colonization. Virulence, 4(5), 366–372. https://doi.org/10.4161/viru.24642
- Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. [on-line]: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Overview/800071#Overview [Accesat la data de 08.04.2022].