Panel alergeni alimentari
Preț: 350.00 lei
Informatii generale: Panel alergeni alimentari
Alergiile alimentare constituie o problemă majoră de sănătate și includ reacții de hipersensibilitate ce au la bază un mecanism imunologic dovedit. Sunt descrise trei categorii de reacții imunologice induse de alimente: mediate prin anticorpi IgE, non-IgE mediate (reacții imune mediate celular prin limfocite T) și mixte (atât mecanisme mediate IgE cât și non-IgE). Tulburările metabolice asociate cu deficiențe enzimatice (de exemplu, intoleranța la lactoză) precum și reacțiile toxice la alimente nu reprezintă alergii alimentare.
Alergiile alimentare mediate prin anticorpi IgE afectează 5-8% din copii, cu debut tipic în primii doi ani de viață, incidența acestora fiind în creștere atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. Alergia la proteinele laptelui de vacă și alergia la proteinele din ou reprezintă cele mai frecvente alergii alimentare ale copilului mic.
Manifestările clinice debutează în mai puțin de 2 ore de la ingestia alimentului (alergie de tip imediat), dispar în decurs de 12 ore și pot afecta diverse organe: tractul gastrointestinal (vărsături, diaree, dureri abdominale), teritoriul cutanat (urticarie, eczemă, flush), tractul respirator (obstrucție bronșică). În unele cazuri apar reacții sistemice severe, cu potențial letal – anafilaxie.
Alături de anamneză şi examenul fizic, determinarea în laborator a IgE alergen‐specifice prin metode standardizate (ImmunoCap) este utilă în evaluarea contribuţiei componentei alergice la manifestările clinice ale pacienţilor şi influenţează decizia de a evita anumiţi alergeni.
Testarea de IgE specifice în cadrul panelului alimentar poate fi utilă în următoarele situaţii:
- identificarea sau confirmarea alergenilor “trigger” la persoane cu simptome sugestive pentru o alergie alimentară de tip imediat;
- managementul unor afecţiuni cronice cum ar fi dermatita atopică, esofagita sau gastroenterita eozinofilică;
- monitorizarea dispariţiei sensibilizării alergice.
Datele clinice sunt esenţiale pentru interpretarea rezultatelor, deoarece sensibilizarea este mai frecventă decât alergia clinică.
PANEL ALERGENI ALIMENTARI (Alergii alimentare)
- f13 Arahide
- f17 Alune
- f31 Morcov
- f35 Cartof
- f4 Grâu
- f79 Gluten
- f9 Orez
- f14 Soia
- f1 Albuș de ou
- f75 Gălbenuş
- f2 Lapte de vacă
- f76 Alfa-lactalbumina
- f77 Beta-lactoglobulina
- f78 Cazeina
- f300 Lapte de capră
- e204 Albumina serică bovină
- f3 Peşte (cod)
Pregătirea pacientului – nu este necesară respectarea condițiilor à jeun (pe nemâncate)
Specimen recoltat: sânge venos.
Recipient de recoltare: vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator
Termen eliberare rezultat: 10 zile lucrătoare
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.