Informații generale
Boala celiacă ( enteropatia sensibilă la gluten) este declanșată de aparitia unui proces inflamator mediat imun, care are loc la indivizii susceptibili genetic, după ingestia unor proteine ce se găsesc în grâu, secară sau orz1. Inflamația din boala celiacă apare în special la nivelul mucoasei intestinul subțire, care va duce la atrofie vilozităților intestinale2.
Manifestările clinice frecvente legate de inflamația gastro-intestinală includ dureri abdominale, malabsorbție, diaree și/sau constipație3. Simptomele clinice ale bolii celiace nu sunt limitate la tractul gastro-intestinal. Alte manifestări frecvente ale bolii celiace includ probleme de creștere (pubertate întârziată și statură scurtă), deficit de fier, pierderea fetală recurentă, osteoporoză, oboseală cronică, stomatită aftoasă recurentă, hipoplazie de smalț dentar și dermatită herpetiformă4. Pacienții cu boală celiacă se poate prezenta și cu manifestări neuropsihiatrice, inclusiv ataxie și neuropatie periferică, și prezintă un risc crescut de dezvoltare a limfomului non-Hodgkin1,3. Boala este, de asemenea, asociată cu alte tulburări clinice, inclusiv tiroidita, diabetul zaharat de tip I, sindromul Down5.
Un diagnostic definitiv al bolii celiace necesită o biopsie jejunală care să demonstreze atrofie viloasă. Având în vedere natura invazivă și costul biopsiei, testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica indivizii cu o probabilitate ridicată de a avea boală celiacă. Boala celiacă este asociată cu o varietate de autoanticorpi, incluzând anticorpii anti-endomisium, anti-transglutaminază tisulară (tTG) și anticorpii gliadină deamidată. Testele serologice cele mai sensibile și specifice sunt tTG și anticorpii anti-gliadină deamidată 6. Deși în boala celiacă de obicei predomină tipul IgA al acestor anticorpi, unii indivizi pot produce IgG, în special cei cu un deficit de secreție a IgA.
Recomandări pentru determinarea anticorpilor anti-gliadin deamidad IgA1-7
- Evaluarea pacienților suspectați de boală celiacă
- Evaluarea răspunsului la tratament cu o dietă fără gluten
Specimen recoltat – sânge venos7
Volum probă – 1 mL7
Cauze de respingere a probei7
- Specimen hemolizat
- Specimen lipemic
Stabilitate probă – serul refrigerat timp de 21 de zile7
Metodă – FEIA
Interval de referinta (U/ml)
<7 – negativ
7 – 10 – echivoc
> 10 – pozitiv
Având în vedere natura invazivă și costul biopsiei, testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica indivizii cu probabilitate mare de a avea boală celiacă. Deoarece diagnosticul de certitudine nu se poate baza exclusive pe teste de laborator, doar persoanele cu rezultate pozitive la serologie ar trebui să fie îndrumați pentru biopsie intestinală, scăzând astfel numărul de proceduri invazive inutile.
Bibliografie
- Sakly, W., Mankaï, A., Ghdess, A., Achour, A., Thabet, Y., & Ghedira, I. (2012). Performance of anti-deamidated gliadin peptides antibodies in celiac disease diagnosis. Clinics and research in hepatology and gastroenterology, 36(6), 598–603. https://doi.org/10.1016/j.clinre.2012.01.008
- Gatselis, N. K., Zachou, K., Norman, G. L., Tzellas, G., Speletas, M., Gabeta, S., Germenis, A., Koukoulis, G. K., & Dalekos, G. N. (2012). IgA antibodies against deamidated gliadin peptides in patients with chronic liver diseases. Clinica chimica acta; international journal of clinical chemistry, 413(19-20), 1683–1688. https://doi.org/10.1016/j.cca.2012.05.015
- Benson, B. C., Mulder, C. J., & Laczek, J. T. (2013). Anti-gliadin antibodies identify celiac patients overlooked by tissue transglutaminase antibodies. Hawai’i journal of medicine & public health : a journal of Asia Pacific Medicine & Public Health, 72(9 Suppl 4), 14–17.
- Lammi, A., Arikoski, P., Simell, S., Kinnunen, T., Simell, V., Paavanen-Huhtala, S., Hinkkanen, A., Veijola, R., Knip, M., Toppari, J., Vaarala, O., Simell, O., & Ilonen, J. (2015). Antibodies to deamidated gliadin peptide in diagnosis of celiac disease in children. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 60(5), 626–631. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000000666
- Hoerter, N. A., Shannahan, S. E., Suarez, J., Lewis, S. K., Green, P., Leffler, D. A., & Lebwohl, B. (2017). Diagnostic Yield of Isolated Deamidated Gliadin Peptide Antibody Elevation for Celiac Disease. Digestive diseases and sciences, 62(5), 1272–1276. https://doi.org/10.1007/s10620-017-4474-5
- Vermeersch, P., Geboes, K., Mariën, G., Hoffman, I., Hiele, M., & Bossuyt, X. (2010). Diagnostic performance of IgG anti-deamidated gliadin peptide antibody assays is comparable to IgA anti-tTG in celiac disease. Clinica Chimica Acta; International Journal of Clinical Chemistry, 411(13-14), 931–935. https://doi.org/10.1016/j.cca.2010.02.060
- Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. [on-line]: https://www.mayocliniclabs.com [Accesat la data de 05.09.2021]