- Teste de hematologie
- Teste de biochimie
- Biochimie generală din sânge și urina
- Proteine specifice in ser si urina
- Teste biochimice din lichide de punctie
- Teste biochimice din materii fecale
- Teste biochimice pentru tulburari ereditare de metabolism
- Teste pentru nefrolitiaza
- Vitamine, oligoelemente, stres oxidativ
- Acizi grași
- Transferina carbohidrat deficitara (CDT) marker pentru alcoolism
- Markeri non-invazivi pentru afecţiunile hepatice
- Analiza chimică calculi
- Markeri endocrini
- Markeri tumorali
- Markeri virali
- Markeri cardiaci
- Markeri anemie
- Markeri ososi
- Markeri boli autoimune
- Anticorpi antispermatozoizi
- Autoanticorpi in afectiuni endocrine, cardiace, renale
- Autoanticorpi in afectiuni neurologice
- Autoanticorpi in afectiunile dermatologice
- Autoanticorpi in anemia pernicioasa
- Autoanticorpi in diabetul zaharat
- Markeri pentru afectiuni hepatice si gastrointestinale autoimune
- Markeri pentru afectiuni reumatismale si vasculite
- Markeri pentru monitorizarea evolutiei si tratamentului
- Markeri pentru sindromul antifosfolipidic
- Serologie boli infectioase
- Teste specializate de alergologie si imunologie
- Teste de biologie moleculara
- Teste de citogenetica
- Teste de microbiologie
- Toxicologie
- Citologie cervico-vaginala
- Histopatologie
- Consult genetic
- Genetica medicala
Test imunologic cantitativ pentru detectare hemoragii oculte din materiile fecale
Preț: 63.00 lei
Informații generale: Test imunologic cantitativ pentru detectare hemoragii oculte din materiile fecale
Testul de detectie a hemoragiilor oculte in materiile fecale reprezinta o metoda de screening pentru afectiunile tractului digestiv si evidentieaza pierderi de sange gastrointestinal. Hemoragiile oculte din materiile fecale isi pot avea originea in oricare din organele tubului digestiv. Melena (scaun negru lucios, moale, pastos) indica de obicei o hemoragie digestiva superioara, adica o sangerare provenita din esofag, stomac, duoden, eventual jejun.
Astfel, hemoglobina este transformata sub actiunea sucurilor digestive pana la hematina, care se regaseste in materiile fecale. Hematochezia (sange rosu emis ca atare, izolat sau amestecat cu materiile fecale) este sugestiva pentru o hemoragie care a avut loc in portiunile terminale ale intestinului, adica in rect, colon, eventual in ileon (colite ulcerative, boala Crohn, carcinom colorectal, polipoza)1;3;6.
Cancerul colorectal (CRC) reprezintă 13% din totalitatea cazurilor de cancer la adult și este cea mai frecventă formă de cancer, la sexul masculin. La nivel european s-a evidențiat una dintre cele mai mari incidențe înregistrate, cu 471.000 de cazuri noi diagnosticate pe an.
Rata de supraviețuire la 5 ani, pentru cancerele în stadiu incipient (stadiile I și II) este de aproximativ 90%, cu o scădere accentuată la 5% pentru cancerele în stadiul IV. Cu toate acestea, există dovezi stiintifice substanțiale că CRC poate fi prevenit sau diagnosticat în stadii incipiente, iar determinarea hemoragiilor oculte este un test de screening deosebit de important pentru medicina preventiva. Numeroase studii au aratat ca folosirea regulata a acestui test, izolat sau impreuna cu sigmoidoscopia, reduce semnificativ mortalitatea prin cancer colo-rectal4.
Screening-ul pentru cancer colorectal, prin evidențierea hemoragiilor oculte în materiile fecale, ar trebui sa înceapă de la vârsta de 50 ani. La pacienții cu rude de gradul I, diagnosticate cu tumori colorectale înainte de vârsta de 60 de ani, screening-ul ar trebui să înceapă la vârste mai precoce, la 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme, comparativ cu vârsta celei mai tinere rude din familie, ce a fost diagnosticată cu această patologie. La pacienții cu rude de gradul I diagnosticate cu cancer colorectal, după vârsta de 60 de ani, screeningul poate începe la vârsta de 50 de ani4.
Determinarea hemoragiilor oculte (sangerarilor oculte) se recomanda si pacientilor cu discomfort abdominal, alterari ale tranzitului intestinal, modificări ale actului de defecație, pierdere ponderala recenta, oboseala extrema sau anemie feripriva cronica inexplicabila1;3;5:6. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu au o patologie gravă, insa primesc foarte frecvent de prima intentie recomandare pentru investigații invazive (colonoscopie), care pot sa nu evidentieze modificari maligne.
Pregatire pacient – nu este necesară o pregătire specială (fiind vorba de un test immunologic, nu este necesară respectarea unei diete înaintea recoltării).
Specimen recoltat – materii fecale recoltate în orice moment al zilei.
Recipient de recoltare – recipient de plastic de unică folosință pentru fecale.
Cantitate recoltată – se recoltează 3 porțiuni căt o alună din puncte diferite ale bolului fecal.
Stabilitate probă – 24 ore la temperatura de 2 – 8°C. Probele care nu se lucrează în aceeași zi sunt transferate în tuburi perforabile de tip SENTiFIT®, stabilitatea probelor în acest caz, fiind de 14 zile la temperatura de 2 – 8°C.
Metoda – PETIA (Particle Enhanced Turbidimetric ImmunoAssay)2. În laboratorul Synevo se utilizeaza FOB Gold® latex Fecal Immunoassay Test (FIT), folosind tuburi perforabile de tip SENTiFIT®. Utilizarea acestui tip de tub, face ca fluxul de lucru în laborator să fie ușor și eficient.
Limita de detecție (sensibilitatea analitică): 15 ng /mL (2.5 µg Hb/g)
Valoare cut-off de referință: 100 ng /mL fecale8.
Interpretare rezultate
Depistarea hemoragiilor oculte, în scaun, se realizeaza cu ajutorul unui test imunologic efectuat din fecale (FIT), metoda fiind extrem de fiabilă inclusiv pentru detectarea unor cantități extrem de mici de sânge, aflate în compoziția fecalelor, folosind anticorpi specifici, îndreptați împotriva hemoglobinei din sângele prezent.
Specificitatea crescută pentru identificarea hemoglobinei din fecale și ușurința în testare, fac acest test superior în termeni de performanță analitică și clinică. Rezultatele sunt evaluate cantitativ, îndeplinind atât cerințele de laborator pentru acuratețe și trasabilitate, cât și nevoile clinice.
O serie de studii clinice au comparat testele imunologice – iFOBT cu testele pe baza de guiac – gFOBT (Hemoccult) în ceea ce privește rata de pozitivitate, valoare predictivă pozitivă (PPV)și rata de detecție, într-o populație de screening, asimptomatică (n => 20.000) si au aratat ca performanța clinică a iFOB este mai bună în comparație cu testul gFOBT. În țările cu facilități de colonoscopie compatibile cu o rată de pozitivitate a testului de screening de până la 5%, folosirea de valori cut-off de referinta cuprinse între 100 și 150 ng/mL, ar putea fi strategia recomandată6;8.
Un studiu efectuat de Augé et al, in 2017 a analizat un grup mixt de 487 indivizi (48.8% barbati), cu varste cuprinse intre 22 – 94 ani, dintre acestia 223 asimptomatici si 264 cu simptome de tract intestinal inferior. Indiferent de valoarea obtinuta la testul de evaluare al hemoragiilor oculte, pacientilor li s-au efectuat colonoscopie si au fost selectati pentru studiu doar cei cu leziuni colorectale. Toate leziunile au fost clasificate, examinate histopatologic si stadializate conform sistemului de clasificare TNM7.
Sensibilitatea și specificitatea testului pentru detectia hemoragiilor oculte in materii fecale, folosit ca test de screening pentru cancerul colorectal avansat, au fost evaluate la valori cuprinse între 10 și 60 μg Hb/g fecale si s-a observat o variatie de la 28,9% (95% IC; 21,7- 37,2%) la 46,5% (95%IC; 38,1–55%) și respectiv de la 85% (95%IC; 82,3 – 87,3%) până la 93,2% (95% IC; 91,2–94,8%). Este important de reținut că specificitatea ridicată și valoarea predictiva negativa (VPN) (90%) ajută la excluderea prezenței cancerului colorectal, care este un aspect important la pacienții simptomatici7..
Specificitatea testului la pacienti cu toate tipurile de leziuni colorectale variaza intre 94,6 – 97,8%, iar valoarea predictiva pozitiva (VPP) intre 95.9 – 94.7% pentru valori cuprinse între 10 și 60 μgHb/g fecale. Cu toate acestea, sensibilitatea și VPN pentru toate leziunile colorectale detectate in studiu se gasesc in intervalele 11,9 – 23% și respectiv 20,9 – 22,7%.
Acest lucru asigură detectarea patologiei colorectale severe, insa unele leziuni minore pot fi omise7. Rezultatele acestui studiu sunt importante in luarea deciziilor in ceea ce priveste efectuarea colonoscopiilor si excluderea malignitatii la pacienții cu concentrații scăzute de hemoglobina fetala si simptomatologie de tract digestiv inferior. Testul poate fi completat cu alți biomarkeri de inflamație intestinală sau tumorali, precum M2-piruvatkinaza și calprotectina6;7.
Limite si interferențe
Testul este folosit ca metodă de screening pentru cancerul colorectal; totusi, nu orice sângerare colorectală se datorează polipilor canceroși sau precancerosi.
Rezultatele negative nu exclud sângerarea, care poate fi intermitentă2:5.
Reactii fals-pozitive: contaminarea fecalelor cu sange menstrual sau cu urina hematurică.
Reactii fals-negative: difuzarea sângelui din bolul fecal în apa din WC2; medicamente. Reacții pozitive, cauzate de alte etiologii: ingestia de medicamente care produc sângerare gastrointestinală: aspirina, corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene (indometacin, ibuprofen, sulindac); medicamente care produc colită (ex.: metildopa și unele antibiotice)2:4.
Interferențe analitice
Testul nu prezintă reacție încrucișată cu hemoglobina din sângele provenit de la porc, vacă, iepure, cal sau oaie2.
Bibliografie
- Henry John Bernard. Malabsorbtion, Diarrhea and Examination of Feces. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 1998, 567-568.
- Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Occult Blood, Fecal, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
- Rex DK, Boland CR, Dominitz JA, Giardiello FM, Johnson DA, Kaltenbach T, Levin TR, Lieberman D, Robertson DJ. Colorectal Cancer Screening: Recommendations for Physicians and Patients from the U.S. Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer. Am J 2017 Jul;112(7):1016-1030
- http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fecal-occult-blood-test/about/pac-20394112
- Faivre, et al.- Positivity rates and performances of immuno-chemical fecal occult blood tests at different cut-off levels within a colorectal cancer screening programme, Digestive and Liver Disease (2012) Aug; 44(8): 700-4
- Augé JM et An Evaluation of the SENTiFIT 270 analyser for quantitation of faecal haemoglobin in the investigation of patients with suspected colorectal cancer. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine:56(4): 625–633, 2017
- S Hamza 1, V Dancourt, C Lejeune, J M Bidan, C Lepage, J Faivre- Diagnostic yield of a one sample immunochemical test at different cut-off values in an organised screening programme for colorectal cancer- Eur J Cancer. 2013 Aug;49(12):2727-33. doi: 1016/j.ejca.2013.03.023. Epub 2013 Apr 16.
Informatii utile despre "Test imunologic cantitativ pentru detectare hemoragii oculte din materiile fecale"
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.