Sinuzita acută: o inflamație a sinusurilor care afectează 15% din populație
Ce este sinuzita acută?
Sinuzita acută sau rinosinuzita acută este o inflamație simptomatică a mucoasei cavității nazale și a sinusurilor paranazale care poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană. În fiecare an, un procent cuprins între 6-15% din populația generală, este afectată de această afecțiune1.
Sinusurile sunt patru cavități osoase pneumatice (cu aer) pereche, ce se găsesc la nivelul oaselor feței. Ele sunt interconectate prin canale înguste, produc un mucus subțire, ce se scurge la exterior, prin intermediul cavitătii nazale, cu rol în curățarea sinusurilor.
Evacuarea acestora poate fi blocată de apariția unei hipersecreții muco-lichidiene, cauzată de inflamația mucoaselor ce căptușesc aceste cavităti osoase; exercitând astfel o presiune dureroasă asupra unor țesuturi ale feței.
Cuprins:
- Ce este sinuzita?
- Sinuzita simptome
- Sinuzita acută cauze și complicații
- Sinuzita acută – diagnostic
- Sinuzita – tratament
Sinuzita simptome
Semnele și simptomele sinuzitei acute sunt: secreție nazală vâscoasă, groasă, de culoare galbenă sau verzuie, congestie nazală (nas înfundat), durere, sensibilitate, inflamație și presiune la nivelul ochilor, obrajilor, nasului sau a frunții (accentuată la apleacarea corpului), presiune în urechi, dureri de cap și dentare, hiposmie/ anosmie (pierderea parțială/ totală a mirosului), tuse persistentă, respirație urât mirositoare, oboseală, febră.
Sinuzita acută cauze și complicații
Cea mai frecventă cauză a sinuzitei (inflamației) acute este reprezentată de infecția virală cu rhinovirusuri, adenovirusuri, virus gripal tip Influenza. Sinuzita bacteriană acută este determinată de Streptococcus pneumoniae (38%), Haemophilus influenzae (36%) sau Moraxella catarrhalis (16%), iar uneori, poate fi declanșată și de infecții fungice (Mucor, Rhizopus, Rhizomucor, Aspergillus) mai ales la persoane imunodeprimate, pe fondul unor afecțiuni cronice, precum: diabetul zaharat decompensat, infecții cu HIV, pacienți oncologici, sau persoane diagnosticate cu afecțiuni reumatologice2.
Persoanele cele mai predispuse la această patologie sunt cele cu afecțiuni alergice, cei cu deviație de sept, cu polipi sau tumori nazale, cei cu fibroză chitică, HIV/SIDA și fumătorii.
Majoritatea infecțiilor se vindecă în maximum 10 zile, excepție facând cele care se complică cu o infecție bacteriană. Aproximativ 2% dintre cazurile diagnosticate cu rinosinuzita virală (RSV) sunt suprainfectate bacterian3. Complicațiile mai puțin frecvente includ: sinuzita cronică, meningita (inflamația foițelor meningeale ce protejează creierul și măduva spinării), foarte rar osteomielita (inflamație severă urmată de distrugere osoasă), tulburări de vedere (dacă infecția se extinde la nivel ocular, vederea poate fi afectată parțial sau în totalitate).
De cele mai multe ori această afecțiune poate fi tratată la domiciliu, iar când aceasta durează mai mult de 12 săptămâni, în ciuda tratamentului medical, se diagnostichează așa-numita sinuzită cronică.
Sinuzita acută – diagnostic
Diagnosticul se stabilește pe baza anamnezei și a examenului fizic. Se recomandă și anumite investigații pentru a exclude alte afecțiuni: endoscopie nazală, CT (Computer Tomograf) și teste de laborator.
Când un pacient cu această afecțiune nu răspunde la tratament sau simptomele se agravează, se recomandă următoarele teste de laborator:
- Cultură exsudat faringian (cu antibiogramă după caz) indicată pentru depistarea portajului de germeni patogeni în căile respiratorii superioare; este solicitată şi indicată în scopuri epidemiologice – ex. stabilirea sursei de infecţie, carantinarea purtătorilor sănătoşi, la lucrătorii din industria alimentară.
- Panel alergeni respiratori util în evaluarea contribuţiei componentei alergice, la apariția manifestărilor clinice ale pacienţilor.
Dacă simptomele din acestei afecțiuni persistă mai mult de 10 zile, se agravează încă de la începutul bolii și se constată prezența unei secreții nazale purulente, dureri faciale timp de 3 – 4 zile și febră ridicată (peste 39˚C), acestea reprezintă criterii de diagnostic pentru sinuzita bacteriană4.
Sinuzita – tratament
Majoritatea cazurilor de sinuzită acută se ameliorează de la sine și nu necesită un trata.
În cazul în care simptomele persistă se pot recomanda de către medic: spray nazal salin, decongestionante nazale, medicamente pentru alergii (dacă aceasta este datorată alergiilor), antiinflamatoare, antibiotice (în special pentru sinuzita acută de cauză bacteriană).
Referințe:
- https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/14
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351671
- https://emedicine.medscape.com/article/232670-overview
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/diagnosis-treatment/drc-20351677
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547701/
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.