Despre Vitamina D
Vitamina D este acea vitamină care ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului, având rol principal în remodelarea osoasă. Aceasta poate ajunge în organism prin intermediul alimentației sau se poate forma la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare. Descoperă mai multe informații legate de simptomele ce apar în cazul hipervitaminozei sau a deficitului de vitamina D, precum și necesarul zilnic benefic organismului uman.
Cuprins:
Vitamina D
Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială care poate fi produsă la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare (după unii cercetători, între 5 și 30 de minute de două ori pe săptămână) și, de asemenea, preluată din alimentație. Printre alimentele cu conținut ridicat în vitamina D se numără peștele gras și uleiul de pește, stridiile, creveții, gălbenușul de ou, ficatul de vită, ciupercile și laptele fortificat.
Principalele forme de vitamină D cu importanță pentru om sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (coleacalciferol).
Vitamina D2 | Vitamina D3 |
---|---|
– este forma derivată din plante și fungi expuse la radiații ultraviolete; | – provine fie din alimente de origine animală sau suplimente nutriționale; |
– este adesea adăugată ca element de fortifiere în lapte, cereale, unele sucuri de fructe; | – este sintetizată la nivel cutanat din 7-dehidrocolesterol (provitamina D3) sub acțiunea radiațiilor ultraviolete. |
Principalul rol al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de sânge ale calciului și fosforului, fiind esențială pentru procesul de remodelare osoasă. Astfel, deficitul sever de vitamină D conduce la insuficiența mineralizării osului nou format, având drept consecință dezvoltarea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adult.
Deficitul de vitamina D
Deficitul de Vitamina D este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenților, femeilor și vârstnicilor. Astfel, numeroase studii au arătat că mai mult de 50% dintre vârstnicii instituționalizați și un procent similar de femei care urmează tratament pentru osteoporoză prezintă nivele inadecvate de vitamina D. De asemenea, persoanele care locuiesc în regiunile din latitudinea noridcă, cele cu tenul de culoare închisă datorită unui conținut crescut de melanină, cele care își limitează expunerea la soare, pacienții obezi sau cu boli cronice severe și nou-născuții din mame cu deficit asociază un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamin D.
Nivelul Vitaminei D |
---|
Carență: ≤ 20 ng/mL |
Nivel insuficient: 21-29 ng/mL |
Nivel optim: 30-55.5 ng/mL |
Cauze ale deficitului de vitamina D:
- expunere insuficientă la soare;
- aport alimentar inadecvat;
- deficit de absorbție a vitaminei D la nivel intestinal (ciroză biliară, sindrom de intestin scurt, insuficiență pancreatică exocrină, boala Crohn, fibroză chistică, boala celiacă);
- boli hepatice și renale ce reduc generarea formelor active de vitamină D;
- pierderi crescute de vitamina D (sindrom nefrotic, dializă peritoneală);
- unele medicamente: barbiturice, anticonvulsivante.
Cauze ale hipervitaminozei D
- aportul exagerat de suplimente;
- utilizarea simultană de calciu, vitamina D, ulei de pește și iradiere cu raze ultraviolet;
- caz de hipersensibilitate sau intoleranță la organismul individual la vitamina D.
- Diaree
- Migrene
- Dureri minore
- Greață
- Dureri severe
- Slăbiciune musculară
- Dureri articulare
- Dureri osoase
Analize medicale de laborator recomandate:
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/