Informaţii generale
Citratul urinar reprezintă un inhibitor major al formării calculilor renali, în principal datorită legării calciului în urină. Astfel, nivelurile scăzute ale citratului urinar sunt considerate un factor de risc pentru formarea calculilor renali.
Anomaliile metabolice severe sunt asociate cu un nivel scăzut de citrat urinar. Orice condiţie însoţită de scăderea pH-ului la nivel tubular renal sau intracelular poate determina diminuarea citratului (ex. acidoza metabolică, ingestia crescută de produse acide, hipopotasemia sau hipomagneziemia).
Nivelurile scăzute de citrat urinar favorizează dezvoltarea calculilor renali şi necesită terapie de corectare a acidozei, hipopotasemiei sau hipomagneziemiei asociate, modificarea dietei sau administrarea unor medicamente (citrat de potasiu)1;4.
Recomandări pentru determinarea citratului urinar – evaluarea factorilor de risc la pacienţii care prezintă litiază renală calcică; monitorizarea eficienţei terapiei la pacienţii cu litiază renală sau acidoză tubulară renală2.
Specimen recoltat – urina din 24 ore: la ora 7 dimineaţa pacientul urinează şi nu reţine această urină; apoi colectează într-un vas curat de 2-3 litri toate emisiunile de urină până la ora 7 dimineaţa în ziua următoare, inclusiv; omogenizează (prin agitare) urina recoltată; măsoară întreaga cantitate; reţine aproximativ 20 ml, în pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină; proba se ţine la 2- 8°C în timpul colectării şi ulterior, până se lucrează efectiv2.
Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri şi pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină, pe care se notează cantitatea totală de urină din 24 ore2.
Volum optim probă – 10 mL2.
Cauze de respingere a probei – recipient de urină menţinut la temperatura camerei2.
Prelucrare necesară după recoltare – este de preferat să se lucreze imediat; dacă acest lucru nu este posibil, proba se pastreaza la 2-8 °C, după ce în prealabil se adaugă cateva picaturi de acid acetic glacial.
Stabilitate probă – 1 saptamana la 2-8 °C2.
Metodă – fotometrică2.
Valori de referinţă:
> 5 ani: 380 – 600 mg/24h
Nu sunt disponibile valori de referință pentru urina spontană și pentru copii <5 ani.
Interpretarea rezultatelor
Pacienţii cu nefrolitiază renală calcică idiopatică prezintă o excreţie medie a citratului urinar semnificativ scăzută faţă de subiecţii de control1;3. Astfel, orice valoare sub limita normală a excreţiei urinare de citrat reprezintă un potenţial risc de formare a calculilor renali.
Pacienţii cu un nivel scăzut al citratului urinar care prezintă litiază renală de novo sau accelerarea formării calculilor pot beneficia de ajustarea terapiei în vederea creşterii excreţiei urinare a citratului4.
Hipocitraturia este frecventă la pacienţii cu urolitiază generată de acidoza tubulară renală precum şi la cei cu hiperoxalurie enterică. Excreţia citratului este scăzuta în insuficienţa renală cronică3.
Limite şi interferenţe
Medicamentele care scad pH-ul sistemic, potasiul şi/sau magneziul seric determină scăderea excreţiei urinare a citratului şi trebuie evitate la pacienţii cu tendinţa de a dezvolta calculi renali.
Dimpotrivă, medicamentele care cresc pH-ul sistemic, potasiul şi/sau magneziul seric determină creşterea citratului urinar şi trebuie luate în considerare în stabilirea tratamentului său în interpretarea rezultatelor4.
Bibliografie
1. Hosking DH, Wilson JW, Liedtke RR, et al: The urinary excretion of citrate in normal persons and patients with idiopathic calcium urolithiasis (abstract). Urol Res 1984;12:26.
2. Laborator Synevo. Referinţe specifice tehnologiei de lucru utilizate 2015. Ref Type: Catalog.
3. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Citric Acide (Citrate), Quantitative, 24H-Urine. www.labcorp.com 2015. Ref Type: Internet Communication.
4. www.mayomedicallaboratories.com Test Catalog: Citrate Excretion, Urine. Ref Type: Internet Communication.