Endometrioza, o boală care afectează 10% dintre femei
Ce este endometrioza?
Endometrioza este definită ca fiind un proces de migrare a țesutului endometrial uterin (ce căptușește interiorul uterului) în zone anatomice din afara sa, cum ar fi: trompele uterine, ovarele, intestinul, peretele abdominal sau vezica urinară. Rareori, acest tip de țesut poate fi identificat în plămâni, ficat sau foarte rar chiar și la nivel cerebral. Acest țesut (numit ectopic) apare fie accidental, la femei asimptomatice, sau mai frecvent la femei de vârstă reproductivă, care prezintă durere pelvină cronică și/ sau subfertilitate. La nivel global,10% dintre femei sunt diagnosticate cu această boală cronică. Comportamentul țesutului de tip endometrial este extrem de particular.
Chiar dacă nu se află în uter, celulele sale răspund la acțiunea hormonală ciclică fiziologică. Țesutul endometriozic este impregnat hormonal în fiecare lună și acesta va sângera odată cu apariția menstrelor lunare. În timp, acest proces poate duce la inflamație și cicatrice tisulare și poate face ca organele vecine să adere între ele, în anumite zone (proces cunoscut sub numele de aderență).
Cuprins:
- Ce este endometrioza?
- Endometrioza – simptome și semne
- Endometrioza cauze și factori de risc
- Endometrioza complicații
- Endometrioza diagnostic și tratament
Endometrioza – simptome și semne
Aproximativ 1/3 dintre femeile cu endometrioză sunt asimptomatice. Cele mai frecvente semne și simptome sunt: dismenoreea (menstruații dureroase), dureri pelvine, dispareunie (durere intensă pe care femeile o resimt la contactul sexual, în zona genitală sau la nivelul pelvisului), subfertilitate, leziuni la nivelul ligamentelor utero-sacrate. De asemenea, pot fi evidențiate prezența unei mase tumorale pelvine, endometrioame ovariene (leziuni chistice ale ovarelor), uter retrovers, diaree, constipație, balonare sau greață, dureri inghinale, la defecație sau la urinare.
Severitatea durerii poate să nu fie un indicator de bază. Există paciente care au o formă ușoară de endometrioză, dar cu dureri severe sau acestea pot avea endometrioză avansată, cu dureri minore sau total absente. Durerea cauzată de această afecțiunie poate fi confundată uneori cu alte afecțiuni, ce pot provoca dureri pelvine, cum ar fi boala inflamatorie pelvină (BIP), chistul ovarian sau sindromul de colon iritabil (SCI).
Endometrioza cauze și factori de risc
Nu există o cauză specifică a endometriozei, dar anumiți factori de risc pot duce la apariția sa:
- Vârsta reproductivă; apariția menstuației înainte de varsta de 11 ani;
- Istoric familial de endometrioză, boli imunitare;
- Nuliparitatea (absența unei sarcini pe tot parcursul vieții) sau sarcini la vârste înaintate;
- Anomalii mulleriene (anomalii de dezvoltare ale unor formațiuni embrionare (canale Muller) din care se formează organele genitale – uter, vagin);
- Originea etnică (prevalența endometriozei este mai mare în rândul femeilor din rasa albă);
- IMC (indice de masă corporal) scăzut sau greutate corporală foarte mică;
- Boli autoimune (o prevalență crescută a bolilor autoimune a fost observată la femeile cu endometrioză confirmată chirurgical);
- Fumatul, consumul cronic de alcool;
- Operația de cezariană (după operația de cezariană, celulele endometriale se pot atașa intern, la nivelul inciziei operatorii);
- Cicluri menstruale frecvente și cu durată scurtă.
Există 4 etape sau grade de endometrioză, în funcție de cât de gravă este boala:
Stadiul/ gradul I (ușoară): există mici zone de țesut endometriozic, împrăștiate în interiorul pelvisului.
Stadiul/ gradul 2 și 3 (moderat): țesutul endometriozic este mai răspândit și poate fi întâlnit pesuprafața ovarelor și în alte zone ale pelvisului. De asemenea, pot exista cicatrici și aderențe semnificative;
Stadiul/ gradul 4 (sever): boala s-a răspândit la nivelul majorității organelor pelvine.
Endometrioza complicații
Infertilitatea reprezintă principala complicație a endometriozei. Aproximativ 30% până la 50% dintre femeile cu această patologie au dificultăți în a rămâne însărcinate. Cu toate acestea, multe femei cu endometrioză ușoară până la moderată pot rămâne însărcinate și pot duce o sarcină la termen.
Cancerul. Deși unele studii arată că endometrioza crește riscul de cancer ovarian, acesta este totuși relativ scăzut pe parcursul vieții. Deși rar, un alt tip de cancer – adenocarcinomul asociat endometriozei – se poate dezvolta la o vârstă mai înaintată, la femeile care au avut această afecțiune.
Endometrioza diagnostic și tratament
Pentru a diagnostica endometrioza și alte afecțiuni care pot provoca dureri pelvine, medicul va face un examen fizic și o anamneză.
Investigații recomandate:
Examenul pelvian, în timpul căruia medicul palpează zonele pelvisului pentru identificarea unor anomalii, cum ar fi chisturi pe organele reproducătoare sau cicatrici în spatele uterului.
Imagistică medicală: ecografie, RMN (rezonanță magnetică nucleară), laparoscopie sunt investigații care pot oferi informații despre locația, întinderea și dimensiunea endometriozei.
Teste de laborator:
Hemograma – ajută la evaluarea gradului de sângerare
Sumar urină și urocultură – diagnostic diferențial între infecții ale tractului urinar și această afecțiune
Examen microscopic pe frotiu – diagnostic diferențial între infecții genitale care pot provoca dureri pelvine și infertilitate1.
Tratamentul endometriozei constă în:
- Terapii medicamentoase cu antiinflamatoare și hormoni;
- Intervenții chirurgicale.
Abordarea terapeutică se va face în funcție de severitatea semnelor și simptomelor pacientei și dacă aceasta își dorește să rămână gravidă.
Chiar dacă această afecțiune este tratată, durerea poate să persiste și această boală poate recidiva. De aceea, este necesar ca pacienta să discute cu medicul curant despre avantajele și dezavantajele oricărui tratament pe care îl sugerează. Pacientele cu endometrioză trebuie sa urmeze un anumit regim de viață, asigurându-se că urmează un program adecvat de somn, că fac exerciții fizice regulate și reduc stresul cât mai mult posibil.
Referințe
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
- https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/355
- Endometriosis: gene identified which could be potential treatment target – new study (theconversation.com)
- https://emedicine.medscape.com/article/271899-overview
- https://www.healthdirect.gov.au/endometriosis
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.