Sinuzita în sezonul rece
Sinuzita este definită ca inflamația mucoasei ce tapetează sinusurile (cavități pline cu aer ce se găsesc în interiorul oaselor craniene). În sezonul rece (lunile de toamnă și iarnă) temperaturile scăzute agravează simptomele sinuzitei și anumite persoane resimt un disconfort accentuat în zona sinusurilor, iar virozele frecvente (”răceli”) care produc adesea congestie nazală cresc riscul de infecții bacteriene.
Cuprins:
De ce se agravează sinuzita în sezonul rece?
Există o serie de cauze care favorizează agravarea semnelor de infecție de la nivelul sinusurilor, atunci când temperatura ambientală este mai scăzută, cum ar fi:
- Umiditate scăzută – aerul este mai uscat din spațiile interioare, în multe locuințe, în timpul lunilor de iarnă, când sunt folosite surse de încălzire interioară, cum ar fi calorifere electrice sau șeminee. Pe termen lung această situație, poate produce uscarea și atrofierea mucoasei nazale, riscul fiind de congestie nazală și o probabilitate crescută de infecție.
- Umiditatea crescută prezentă în anumite zone geografice. Furtunile frecvente provoacă schimbări de presiune în atmosferă, motiv pentru care se instalează durere și presiune la nivelul sinusurilor.
- Praful este un factor declanșator comun al sinuzitei. În sezonul rece, utilizarea mai multor așternuturi poate fi o sursă de praf. Totodată, în casele unde există și un animal de companie, existența părului acestora, poate fi un factor declanșator pentru infecții.
- Virusurile, care produc răceală și gripă, specifice lunilor de iarnă, afectează mucoasa căilor nazale, provocând inflamații și congestii care pot favoriza infecții ale sinusurilor. Riscul unor infecții virale poate fi redus prin păstrarea unor măsuri de igienă, odihnă corespunzătoare și o dietă sănătoasă.
Sinuzita – simptome
Atât sinuzita cronică, cât și forma acută, prezintă semne și simptome similare. Sinuzita acută este o infecție temporară a sinusurilor, adesea asociată cu o răceală. Ea se manifestă pe o perioadă de aproximativ 10 zile, în timp ce sinuzita cronică persistă cel puțin 12 săptămâni și este precedată de mai multe episoade de sinuzită acută2.
Semnele sinuzitei acute sunt: secrețiile nazale abundente, nas înfundat/ congestionat, durere, inflamație și presiune la nivelul ochilor, obrajilor, cefalee (dureri de cap), anosmie (pierderea parțială/ totală a mirosului), oboseală și uneori apariția febrei, care însă nu este un semn comun în cele două tipuri de sinuzite. Febra apare mai frecvent în sinuzită acută, decât în sinuzita cronică.
Temperaturile scăzute favorizează apariția unei presiuni/ tensiuni în zona sinusurilor, precum și apariția infecțiilor care pot fi diagnosticate ca urmare a apariției de secreții nazale purulente și a durerii resimțite la nivelul danturii și maxilarului3(sinuzita maxilară).
Riscul de a dezvolta o sinuzită cronică crește dacă există deviație de sept, polipi nazali, astm, o infecție dentară, formațiuni tumorale, imunosuperesie cauzată de infecția/ boala HIV/SIDA sau fibroză chistică, o serie de alergii, expunerea regulată la agenți poluanți, fumul de țigară.
Complicațiile sinuzitei cronice sunt rare, dar pot include tulburări grave de vedere, dacă infecția sinusurilor se extinde la nivelul orbitei; foarte rar, persoanele cu sinuzită cronică pot dezvolta meningită, infecții ale pielii sau chiar la nivelul oaselor4.
Diagnosticul unei infecții de la nivelul sinusurilor se stabilește, de obicei, pe baza simptomelor prezente și examenului fizic. Dacă simptomele nu se ameliorează sub tratament, va fi necesară efectuarea unui examen radiologic sau chiar CT. De asemenea, o probă din lichidul sinuzal poate fi prelevată pentru examen microscopic și/ sau cultură, pentru a identifica agentul patogen infecțios5.
Tratament – sinuzita
Medicamentele pentru ameliorarea durerii și pentru reducerea inflamației pot ajuta în cazul pacienților cu sinuzită. Administrarea spray-urilor nazale cu corticosteroizi va reduce inflamația la nivel nazal. Totodată, administrarea spray-urilor antialergice sau tratarea micozelor, ajută la decongestionarea căilor respiratorii.
Dacă sinuzita este cauzată de o infecție, medicul poate recomanda și un antibiotic, pentru evitarea complicațiilor. Dacă sinuzita cronică are ca etiologie un teren alergic, este necesar consultul unui alergolog. Tratamentul în aceste cazuri este pe termen lung și în timp, sunt reduse și simptomele alergice.
Referințe:
- https://www.alabamaentspecialists.com/how-to-prevent-winter-sinus-problems/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351661
- https://www.kaplansinusrelief.com/blog/winter-sinusitis-problems/
- https://heritagefirstent.com/why-sinus-issues-are-worse-in-the-winter/
- https://www.verywellhealth.com/sinus-infection-diagnosis-1192017
- https://www.webmd.com/allergies/sinus-tips
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.