Meningita virală: importanța diagnosticului diferențial
Ce este meningita?
Meningita este o afecțiune gravă care afectează sistemul nervos central, fiind consecința unui proces inflamator care apare la nivelul membranelor (foițelor) meningeale, ce învelesc și asigură protecția creierului și a măduvei spinării.
Meningita poate fi cauza unor infecții bacteriene (meningita bacteriană), virale sau fungice, forma sa virală fiind cea mai răspândită.
Cuprins:
Dintre varietatea de virusuri care pot provoca această afecțiune neurologică sunt: enterovirusuri, herpesvirusuri (virusul herpes simplex, Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian) HIV, virusul oreionului, rujeolei, arbovirusuri (virusul West Nile) și virusul gripal. De obicei, manifestările clinice și simptomele asociate meningitei virale sunt comune cu cele ale infecțiilor cu diferiți alți agenți cauzali, ceea ce face dificilă diagnosticarea bolii în stadii incipiente. Deoarece patogenia meningitei virale nu este clar definită, sunt necesare studii suplimentare, pentru a putea îmbunătăți asistența medicală a pacienților, în ceea ce privește diagnosticarea și gestionarea cât mai precoce a acestei boli1.
Meningita: simptome, cauze și factori de risc
Majoritatea pacienților cu o formă ușoară de meningită virală dezvoltă o simptomatologie care se ameliorează, de obicei, spontan, în 7-10 zile.
Simptomele de debut ale meningitei pot fi similare cu cele ale gripei și se pot manifesta în ore sau zile, cele mai frecvente fiind: hiperfebrilitatea cu debut brusc, redoarea cefei, cefalee severă, fotosensibilitate, greață sau vărsături, confuzie, tulburări de concentrare, crize convulsive, somnolență, oboseală, anorexie sau lipsa senzației de setei.
La nou-născuți și sugari pot fi evidențiate febriliatea, plâns prelungit, stare de somnolență, iritabilitate, apatie, anorexie, vărsături, sensibilitate dureroasă la nivelul fontanelei, rigiditate a corpului și a gâtului.
De multe ori, simptomele de debut ale meningitei virale sunt similare cu cele ale formei bacteriene. Cu toate acestea, meningita bacteriană este de obicei severă și poate genera complicații foarte grave, cum ar fi apariția unor leziuni la nivel cerebral, pierderea auzului sau tulburări de cogniție. De aceea, este foarte important ca pacientul să consulte cât mai rapid un medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Sunt mai susceptibili la meningită: nou-născuții și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, pacienții cu un sistem imunitar compromis, secundar administrării unor medicamente (chimioterapie) sau post-transplant recent de organ sau de măduvă osoasă. La acest grup de pacienți este primordială identificarea meningitei cauzate de bacterii, deoarece aceasta are consecințe extrem de grave asupra sănătății.
Meningita: diagnostic și tratament
Pentru un diagnostic corect de meningită virală este esențial un diagnostic diferențial între etiologia bacteriană și cea virală, deoarece evoluția meningitei bacteriene este rapidă și potențial letală. Anamneza și examenul fizic nu sunt suficiente pentru a confirma diagnosticul, în special la copiii mici sau la sugari. Meningita este diagnosticată în urma puncției lombare și a analizei biochimice și celulare a lichidului cefalorahidian (LCR). Alte teste care pot fi recomandate: detecție enterovirusuri din materii fecale, virus herpes simplex (HSV) 1 si 2 IgG in LCR/ser, procalcitonina pentru diagnostic diferențial (evaluarea cauzei: bacteriană versus non-bacteriană).
O serie de alte tipuri de investigații pot fi recomandate, cum ar fi cele de imagistică medicală: tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) care pot atenționa asupra prezenței și extinderii procesului inflamator specific meningitei.
Nu există un tratament specific pentru meningita virală. Majoritatea cazurilor se ameliorează de la sine în câteva săptamâni, fără un tratament specific, iar recomandările pentru tratarea formelor ușoare includ de obicei repaus la pat, hidratare, medicamente simptomatice pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei. Medicul poate prescrie medicamente antivirale, în cazul meningitei produse de herpes virus sau gripă. În cazul pacienților care dezvoltă forme severe, se recomandă internarea în spital.
Referințe:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508
- https://www.cdc.gov/meningitis/viral.html
- https://journalofethics.ama-assn.org/article/diagnosis-and-treatment-viral-meningitis/2007-07
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/diagnosis-treatment/drc-20350514
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.