Intoleranța la lactoză
Intoleranţa la lactoză este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic, condiţionată genetic. Pe măsura înaintării în vârstă are loc o reducere fiziologică progresivă a activităţii lactazei în celulele intestinale. Din acest motiv, simptomatologia se manifestă în general la copilul mare, dar poate debuta şi mai tarziu, la orice vârstă.
Această formă se numește intoleranţa primară la lactoză și este diferită de intoleranţa secundară, care apare în cadrul unor afecţiuni acute (infecţii intestinale) sau cronice (boala celiacă, boala Crohn). În cadrul intoleranței secundare la lactoză, deficitul enzimatic se manifestă temporar şi se remite după vindecarea sau ameliorarea bolii de bază.
Cuprins:
Intoleranța la lactoză: cum se depistează?
Testul genetic pentru intoleranţa la lactoză stabileşte predispoziţia genetică pentru acest deficit enzimatic, prin determinarea genotipului C/T. Testul se efectuează dintr-o probă de sânge şi este o alternativă neinvazivă, evitându-se încărcarea cu lactoză a pacientului (procedura standard de evidenţiere a unei digestii deficitare a lactozei). În plus, testul genetic poate face diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară. În prezenţa manifestărilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirmă diagnosticul.
Intoleranța la lactoză: simptome
Lactoza nedigerată produce în intestinul gros o serie de simptome: dureri abdominale, senzaţie de plenitudine, meteorism, diaree, durere de cap (cefalee), hipoglicemie, precum şi simptome de colon iritabil.
De cele mai multe ori intoleranţa la lactoză este confundată cu alergia la lapte şi produse lactate, deşi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranţa la lactoză este o formă de intoleranţă alimentară provocată de o activitate enzimatică intestinală redusă, spre deosebire de alergie, în care sistemul imun este pus în alertă şi sunt secretaţi anticorpi.
Intoleranța la lactoză: recomandări
Lactoza este prezentă în lapte şi în toate produsele lactate, dar şi în alte alimente, ca stabilizator şi emulgator. Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, NU are niciun efect asupra lactozei. Eliminarea din alimentaţie a produselor care conţin lactoză depinde de gradul afecţiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranţă uşoară până la intoleranţă severă.
Gradul de intoleranță la lactoză | Cantitatea de lactoză tolerată de organism/ zi |
---|---|
ușoară | 8-10g |
medie | până la 1g |
severă | lipsă completă de toleranță |
Intoleranța la lactoză: medicamente
Chiar şi medicamentele, amestecurile de vitamine şi pasta de dinţi pot să conţină lactoză. Consultaţi întotdeauna medicul în legătură cu alternativele în medicaţie.
Intoleranța la lactoză: alimentația
În cazul intoleranţei la lactoză se recomandă o dietă luându-se în considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat că lactoza este de multe ori adăugată în diverse alimente ca emulgator (de exemplu, în compoziţia salamurilor) fără a fi trecută neapărat pe ambalaj.
Alimente cu conținut crescut de lactoză
Următoarele alimente conţin lactoză în cantităţi mari, nefiind recomandate în dieta pacienţilor cu intoleranţă la lactoză:
Grupul alimentelor | Alimente |
---|---|
Lapte/ produse lactate | Lapte de băut obișnuit, lapte praf, lapte condensat, budincă, deserturi, smântână, brânză de vaci, cașcaval, brânză topită, preparate cu brânză* |
Semipreparate | Pizza, semipreparate înghețate, conserve |
Dulciuri | Înghețată, ciocolată, bomboane cu smântână și caramel, cremă nuga și nuci, praline |
Alimente cu conținut scăzut de lactoză
Alimentele care conţin cantităţi reduse de lactoză* nu creează probleme, mai ales dacă sunt împărţite pe parcursul zilei.
*Informaţiile menţionate mai sus au un caracter relativ, deoarece conţinutul în lactoză al alimentelor variază în funcţie de producător.
Grupul alimentelor | Alimente |
---|---|
Pâine/ Produse de patiserie | Anumite tipuri de pâine, produse de panificație prăjituri, biscuiți pot conține lactoză |
Brânzeturi maturate | Brânza cu mucegai, brânza Cedai, cașcaval Emmentaler |
Carne, produse din carne | Anumite tipuri de mezeluri, precum cârnăciori, parizeri, conserve cu carne, salam |
Produse instant | Super instant și sosuri, creme instant, fulgi de cartofi (pentru piure) |
Sosuri semipreparate | Sosuri pentru carne, grătar, salate, maioneză |
Alte produse | Amestecuri de fulgi musli, produse cu margarină, creme de brânză |
Alimente fără conținut de lactoză
Carne/ peşte, legume şi fructe proaspete, cartofi, paste făinoase, orez, fasole, mazăre, linte uscată, cereale, mirodenii, verdeţuri, sucuri naturale de fructe, apă minerală, cafea, ceai, produse lactate fără lactoză (menţionate de producător).