Acneea: o afecțiune frecventă a populației generale
Peste 90% din populația globului este afectată de acnee, la un moment dat în viață. Aproximativ 85% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani se confruntă cu o formă cel puțin minoră de acnee. Ea poate apărea în orice etapă a vieții și poate fi prezentă adesea, până la vârste de 30 – 40 de ani. Numărul de adulți afectați de acnee este în creștere, 15% dintre aceștia fiind femei1.
Cuprins:
- Totul despre acnee
- Acnee – cauze și factori de risc
- Tipurile de acnee
- Ce este acneea hormonală?
- Diagnosticul de laborator în acnee
Totul despre acnee
Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii piloși sunt obturați cu sebum și celule epidermice moarte. Semnele de acnee variază în funcție de severitatea sa. Astfel, pe suprafața pielii pot apărea puncte albe (pori închiși obturați), puncte negre (pori deschiși înfundați), papule (proeminențe circumscrise, neindurate, cu diametrul sub 1 cm, cu conținut solid sau lichid) sau așa-numitele “coșuri’’- pustule (papule cu puroi) și leziuni chistice.
Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, zona superioară a spatelui și la nivelul umerilor.
Acnee – cauze și factori de risc
Patru factori principali se asociază în acnee: excesul de sebum, obturația foliculilor de păr, infecția bacteriană și inflamația.
Factorii de risc pentru acnee includ2:
- Vârsta – apare la toate vărstele, dar este mai frecventă în rândul adolescenților.
- Modificările hormonale – apar adesea în timpul pubertății sau sarcinii.
- Istoricul familial – genetica joacă un rol important în apariția de acnee. Dacă ambii părinți au avut-o, este posibil să fie dezvoltată și de către copil.
- Substanțele grase sau uleioase – atunci când pielea intră în contact cu uleiuri sau loțiuni, creme uleioase, acestea pot produce acnee.
- Presiunea prin frecare – cauzată de diverse articole care intră în contact cu pielea – ochelari, telefoane mobile, căști, gulerele hainelor, rucsacuri.
Tipurile de acnee
Acnee vulgară sau „acneea comună” este cea mai frecventă formă, afectează în principal adolescenții și se caracterizează prin formarea de comedoane (puncte negre și puncte albe) și papule (coșuri). Se mai numeşte acneea punctată şi apare pe fondul seboreei. Comedonul este o leziune ce se dezvoltă prin retenţia de sebum şi ulterior prin oxidaţia porţiunii sale superioare. Severitatea variază foarte mult, începând de la simple pete cu apariție periodică până la acnee care poate lăsa și cicatrici.
Acneea agminata este o erupție papulo-pustuloasă, tip neobișnuit de acnee, care se caracterizează prin proliferarea unor papule gălbui în jurul regiunilor centrale ale feței. Histologic, se caracterizează prin prezența de granuloame la nivelul dermului. O trăsătură specifică a leziunii este de aceea de a se grupa în jurul bărbiei, obrajilor, frunții, buzei superioare și pleoapelor. Aceasta tinde să fie cronică, este dificil de controlat și poate provoca uneori cicatrici.
Acneea conglobată sau nodulară este un tip sever de acnee caracterizată prin comedoane și noduli inflamați, extrem de sensibili la atingere. În această formă, sunt afectate şi alte regiuni ale corpului: braţe sau piept. Leziunile se pot evidenția sub forma unor placarde noduloase, chisturi, furuncule și chiar abcese. De regulă, tratamentul este unul agresiv, pentru că pot sa apară manifestări sistemice, cum ar fi febra și starea de rău.
Acneea excoriată constituie adesea și o problemă psihologică, depresia și anxietatea fiind asociate adeseori acestei forme de boală. Apare în urma unor traumatisme mecanice, rezultate în urma unor tratamente cosmetice mai agresive.
Ce este acneea hormonală?
Este o condiție rezultată din excesul de sebum produs la nivelul glandelor sebacee. Afectează adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani și se manifestă prin apariția coșurilor, a unor puncte negre sau albe, uneori chiar a chisturilor, în diverse zone (față, umeri, piept și spate).
Dacă acneea apare brusc la femeile adulte, aceasta poate fi un semn al existenței unui dezechilibru hormonal, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome precum: exces de pilozitate pe corp (hirsutism) sau perioade menstruale neregulate.
Acneea hormonală poate fi, de asemenea, frecvent întâlnită, ca urmare a existenței unor afecțiuni medicale metabolice sau a sindromului de ovar polichistic. Totodată, sarcina, în primele trei luni, poate produce dezechilibre hormonale ce pot duce la apariția acestui tip de acnee.
Diagnosticul de laborator în acnee
Acneea este, fie diagnosticată printr-o simplă inspecție vizuală, în cadrul unui control dermatologic, fie prin teste de laborator, atunci când se investighează cauza declanșatoare. Rareori, este prelevat produs din leziuni sau pustule, pentru examen microbiologic sau cultură, în scopul excluderii altor surse de infecție.
Exsudat nazal și exsudat faringian – teste pentru confirmarea unei infecție cu stafilococi, care pot fi un factor declanșator al acneei.
Teste pentru depistarea alergiilor – adesea, alergiile se manifestă sub forma unor leziuni ale pielii, ce pot duce și la apariția acneei. De aceea, este foarte important să confirmăm dacă apariția sa este declanșată de consumul anumitor alimente.
La femei, testele vor include: hCH, beta-hCG, prolactina, testosteron total și liber (un indicator al ovarelor polichistice), ACTH (sindrom Cusing). Medicul specialist va recomanda testarea hormonală în perioada ciclului menstrual.
Alte teste cu care se pot extinde investigatiile:
Sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEA-S), un test de evaluare a functionării glandelor suprarenale.
Globulina care leagă hormonii sexuali – Sex Hormones Binding Globulin (SHBG) – nivelurile sale sunt scăzute, pot apărea efecte secundare, cum ar fi acneea și hirsutismul.
În cazurile de acnee severă, se observă un nivel scăzut de SHBG și o creștere a DHEA-S.
- Evaluarea profilului lipidic este acum un panel de rutină, utilizat la scară largă, cu măsurarea parametrilor de bază: colesterolul total, colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceridele. Colesterolul HDL, în cazul pacienților cu acnee, scade pe măsură ce severitatea acesteia crește. Pacienții cu acnee au modificări semnificative ale profilului lipidic, testul fiind util atât în evaluarea patogenezei, cât și în stabilirea tratamentului acneei.
În cazul bărbaților, modificarile valorilor testosteronului, principalul hormon androgen, pot fi un indicator al unor dezechilibre hormonale care duc la agravarea acneei. Pentru bărbații care urmează terapii pe bază de testosteron și care se confruntă cu o creștere a producției de sebum la nivelul pielii, se recomandă o atenție special asupra igienei corpolare, prin folosirea frecventă a unor produse care conțin acid salicilic și/ sau peroxid de benzil3.
Referințe:
- https://highbeauty.com/blogs/news/6-surprising-statistics-about-acne
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
- http://www.acneguide.ca/basics/types_images.html
- https://www.metropolisindia.com/blog/lifestyle/how-is-acne-diagnosed/
- https://www.regenxhealth.com/post/acne-development-and-testosterone-replacement-therapy
- https://www.verywellhealth.com/acne-diagnosis-15760
- https://www.nhs.uk/conditions/acne/diagnosis/
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.