Alergia la laptele de vacă
Alergia la laptele de vacă se numără printre cele mai frecvente alergii întâlnite la copilul sub 2 ani.
Cum apare alergia la laptele de vacă?
- Alergia la laptele de vacă se numără printre cele mai frecvente alergii întâlnite la copilul sub 2 ani.
- Laptele din vacă conţine trei proteine implicate în alergii: lactalbumina, beta-lactoglobulina şi cazeina. Organismul copiilor alergici nu le recunoaşte ca proteine inofensive şi produce împotriva lor anticorpi, ca o reacţie de apărare.
- Când anticorpii specifici, Imunoglobuline de tip E sau IgE, întâlnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea de histamină în ţesuturi, aceasta fiind responsabilă, de fapt, pentru simptomele bolii.
- Histamina de la nivelul feţei produce strănut, curgerea nasului sau mâncărimi la nivelul ochilor. Dacă este eliberată în plămâni, determină îngustarea şi inflamarea mucoasei ce căptuşește căile aeriene şi secreţia unui mucus vâscos. Eliberată în piele, determină apariţia erupţiilor cutanate. În sistemul digesiv, cauzează dureri abdominale şi diaree.
Alergia la laptele de vacă: simptome
Alergia la laptele de vacă: prognostic și complicații
Alergia la laptele de vacă dispare cu vârsta. Apare toleranţa faţă de proteinele din lapte şi, după un anumit timp, copilul poate ajunge să nu prezinte niciun simptom.
Alergia la laptele de vacă constituie un factor de risc foarte important în apariţia rinitelor alergice, astmului şi eczemelor la copii.
Unii dintre copiii cu această afecţiune pot dezvolta, înainte de pubertate, reacţii alergice şi faţă de proteina din albuş de ou, grâu, peşte, arahide sau faţă de polenuri, acarieni şi păr de pisică.
Teste de laborator recomandate
- Un copil cu alergie la lapte de vacă prezintă un rezultat pozitiv la testul screening Phadiatop Infant.
- Un alt set de teste cuprinde determinarea de IgE specifice faţă de laptele de vacă, lactalbumina, betalactoglobulina şi cazeina, la care se obţin valori crescute.
- După introducerea unei diete din care s-au eliminat alimentele ce conţin proteine din laptele de vacă, se recomandă monitorizarea nivelului seric IgE.
- Deoarece copiii cu alergie la laptele de vacă au frecvent şi alergie la laptele de soia şi cel de capră, se recomandă şi testarea IgE specifice faţă de acestea înainte de stabilirea unui înlocuitor pentru laptele de vacă.
După introducerea unei diete din care s-au eliminat alimentele ce conţin proteine din laptele de vacă, se recomandă monitorizarea nivelului seric IgE.
Deoarece copiii cu alergie la laptele de vacă au frecvent şi alergie la laptele de soia şi cel de capră, se recomandă şi testarea IgE specifice faţă de acestea înainte de stabilirea unui înlocuitor pentru laptele de vacă.