Candidoza vaginală: o infecție fungică care afectează 3 din 4 femei
Ce este candidoza vaginală?
Candidoza este o infecție fungică cauzată de specii de Candida, cea mai frecventă fiind Candida albicans. Aceasta este prezentă în mod normal la nivelul pielii, dar și în organism, în zone precum gura, gâtul, intestinul și vaginul, fără a determina apariția unei infecțiii. Atunci când condițiile de mediu se modificăpoate provoca infecții, înmulțindu-se într-un mod necontrolat.
Cuprins:
Există mai multe tipuri de infecții provocate de candida, cele mai frecvente fiind: candidoza bucală (orofaringiană) și candidoza vaginală (candidoza genitală).
Candidoza vaginală este o infecție fungică care poate produce iritații, secreții și prurit intens la nivelul vaginului și al vulvei. 3 din 4 femei sunt afectate la un moment dat în viață de această infecție, iar multe dintre ele se confruntă cu cel puțin două episoade. Această patologie nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Unele infecții sunt asociate cu sexul oral-genital.
Medicamentele sunt eficiente în tratarea infecțiilor vaginale cu fungi iar dacă acestea sunt recurente (un număr de 4 sau mai multe într-un an) este posibil să fie nevoie de un tratament susținut, pe o perioadă mai lungă de timp.
Candidoza vaginală – cauze, simptome și factori de risc
Oamenii de știință estimează că aproximativ 20% dintre femei au în mod normal Candida la nivel vaginal, fără a prezenta vreun simptom. Atunci când au loc dezechilibre la nivel hormonal, ale microbiotei locale, se produc anumite deficiențe ale sistemului imun sau după administrarea unor medicamente.
Candida se poate multiplica, provocând infecții care pot genera simptome precum: senzația de mâncărime și iritație, senzație de arsură, mai ales în timpul actului sexual sau în timpul urinării, înroșire și inflamație vulvară, durere vaginală, erupție vaginală, secreții anormale, groase, albe, fără miros, cu aspect brânzos, secreții apoase.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta o infecție cu Candida sunt: utilizarea antibioticelor (cele cu spectru larg distrug bacteriile din vagin, inclusiv pe cele saprofite, inofensive, ducând la înmulțire masivă a fungilor patogeni), modificări ale valorilor hormonilor (femeile însărcinate, cele care iau pilule contraceptive sau cele care fac terapii cu acești hormoni), diabet zaharat necontrolat terapeutic, deficiențe ale sistemului imunitar (terapia cu corticosteroizi sau infecția cu HIV).
Diagnostic – candidoza vaginală
Pentru un diagnostic de candidoză vaginală, medicul va face anamneza, va pune întrebări despre istoricul medical și va face un examen pelvin.
În plus, vor fi recomandate și o serie de teste de laborator pentru a determina microorganismul ce a produs infecția, în vederea instituirii unui tratament eficient, acestea fiind: examen microbiologic secreție vaginală și urocultură.
Tratament candidoza vaginală
Candidoza vaginală este de obicei tratată cu medicamente antifungice aplicate local, în interiorul vaginului sau cu o singură doză administrată pe cale orală. Pentru infecții mai severe tratamentul include mai multe doze de fluconazol sau terapie cu azoli.
Deși vorbim despre o patologie care, de cele mai multe ori, se prezintă sub forma unei infecții ușoare, netratată, candida poate invada fluxul sangvin, se răspândește la distanță, afectând și alte organe (cord, creier, ochi, sânge, oase), producându-se astfel o infecție sistemică, ce poate pune viața în pericol.
Prognosticul pe termen lung pentru candidoza sistemică depinde de severitatea și localizarea infecției cu Candida, de starea generală de sănătate a persoanei infectate și de momentul diagnosticului și tratamentului. Aproape 1/3 dintre pacienți, cu infecție masivă cu Candida, dezvoltă șoc septic, în funcție de vârsta pacientului și sursa primară a infecției.
Referințe:
- https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/what-is-candidiasis-yeast-infection
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/diagnosis-treatment/drc-20379004
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/