Cazurile de diabet zaharat tip I la copii și rate de supraviețuire
Diabetul zaharat tip 1 (diabet tip 1, diabet insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) este o afecțiune cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce insulină suficientă, necesară pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge. Glucoza este o sursă de energie pentru celulele din structura mușchilor și a altor țesuturi în urma aportului alimentar.
Cuprins:
- Simptomele specifice cazurilor de diabet zaharat tip 1?
- Cauze și factori de risc
- Diagnosticarea cazurilor pediatrice de diabet tip I
- Managementul cazurilor pediatrice cu diabet tip I
Astfel, pancreasul va elibera insulină pentru a regla cantitatea de glucoză din sânge.Pacienții cu diabet, fie nu reușesc să producă suficientă insulină, fie nu o pot folosi adecvat, deși aceasta este secretată în cantități suficiente. Acest tip de dereglare va face ca glucoza să se acumuleze în sânge, ceea ce conduce la complicații grave, în timp.
Asociația Americană de Diabet (ADA) estimează că peste 34 de milioane de americani suferă de diabet, iar dintre acestea 1,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet tip 1, 187.000 fiind copii și adolescenți. În Europa, în anul 2021, s-au înregistrat 31.000 cazuri noi, numărul total de pacienți ajungând la aproximativ 295.000. În România, incidența în 2021 a fost de 3.860 de cazuri. Afecțiunea numită diabet zaharat tip 1 apare, de obicei, la copiii sau adulții tineri și nu poate fi prevenită.
Simptomele specifice cazurilor de diabet zaharat tip 1
Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulină este variabilă, însă la copii, boala se instalează brusc, celulele beta fiind distruse într-un ritm rapid, glicemia crescând astfel brusc și ducând la apariția simptomelor caracteristice.
Simptomele includ producerea excesivă de urină (poliurie), senzația de sete mai mare decât de obicei (polidipsie), senzație continuă de foame (polifagie), pierdere în greutate, fără documentarea unor restricții alimentare, tulburări de vedere (vedere incețoșată) și senzație de oboseală. Acestea pot apărea brusc pe parcursul a câteva zile sau săptămâni, poliuria și polidipsia fiind, de obicei, unele dintre primele simptome ale diabetului, la copii. De asemenea, aceștia pot manifestata o stare de nervozitate, putând fi mai agitați decât de obicei. Unii copii mai mici, care deși au învățat sa folosescă toaleta, vor manifesta enurezis (vor urina în pat, în timpul somnului).
Cetoacidoza diabetică (CAD) reprezintă una dintre cele mai grave complicații, care poate apărea încă de la debutul bolii, datorată lipsei glucozei din celule, organismul fiind astfel obligat să descompună grăsimile în acizi (cetone) pentru a produce energia necesară. Este o urgență medicală, iar simptomele pot fi diverse: greață sau vărsături, piele uscată sau înroșită, respirație dificilă, cu miros de acetonă (”mere verzi”), dureri epigastrice, dificultăți de concentrare.
În timp, complicațiile diabetului de tip 1 pot afecta organe importante: inima (angină pectorală, atac de cord, AVC, ateroscleroză, hipertensiune arterială), vasele de sânge, nervii (neuropatie), ochii (retinopatie diabetică) și rinichii (nefropatie diabetică). De aceea, este important ca o glicemie normală să fie menținută pe termen lung, pentru a reduce riscul de complicații, care pot duce la dizabilități sau chiar pot pune viața în pericol.
Cauze și factori de risc
Cauza diabetului de tip 1 nu este total cunoscută. De obicei, sistemul imunitar al organismului va începe sa distrugă celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Alte cauze posibile pot fi genetice sau țin de expunerea la acțiunea unor virusuri sau la alți factori de mediu. Unul dintre factorii de mediu ce par a fi implicați în declanșarea diabetului este agentul infecțios, de tipul virusului Coxackie B.
Ca factori de risc, pentru diabetul de tip 1, sunt de menționat antecedentele familiale (riscul este crescut în familiile în care există unul dintre părinți/ frați afectați), prezența anumitor mutații genetice și vârsta (cel mai mare risc apare în intervalul de vârstă 4-7 ani și 10-14 ani).
Diagnosticarea cazurilor pediatrice de diabet tip I
Diagnosticarea diabetului de tip 1 implică recomandarea unor teste de laborator pentru:
- evaluarea nivelul glicemiei – glucoză serică (glicemie)
- confirmarea sau excluderea diagnosticului de diabet zaharat în cazul în care se obțin valori modificate pentru glicemia bazală (à jeun) sau postprandială – test de toleranță la glucoză per os (75g)
- estimarea retrospectivă a statusului glicemic, independentă de ritmul circadian, dietă și alte fluctuații tranzitorii ale concentrației glucozei în sânge – hemoglobina glicată (Hb A1c)
- determinarea unor electroliti (Na2+, K+), pH-ul sanguine arterial, osmolaritatea plasmatică, sunt de importanță vitală, atât pentru confirmarea diagnosticului, cât și pentru alegerea strategiei terapeutice.
- determinarea cetonelor și glucozei din urină.
În cazul în care medicul suspectează și o componentă genetică implicată în apariția diabetului, va recomanda testarea genetică predispoziție genetică diabet zaharat tip 1 (HLA-DQ).
Managementul cazurilor pediatrice cu diabet tip I
În prezent, nu există un tratament curativ pentru diabetul de tip 1. Cu toate acestea, sunt disponibile tratamente care ajută la gestionarea simptomelor și reduc riscul de complicații. Pentru a supraviețui, copiii cu diabet zaharat tip 1 vor trebui să își administreze doze zilnice de insulină, cu scopul reglării nivelului de zahăr din sânge. Atunci când nu se poate obține un control glicemic optim, medicul poate recomanda asocierea unor medicamente antidiabetice orale.
Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei afecțiuni, este important să se adopte un stil de viață sănătos, printr-o dietă adecvată și efectuarea regulată de exerciții fizice.
În ciuda progreselor majore în ceea ce privește managementul diabetului de tip 1, acesta rămâne asociat cu o mortalitate prematură considerabilă. Deși s-au observat îmbunătățiri în ceea ce privește speranța de viață la cei diagnosticați începând cu anul 1965, ratele de mortalitate în rândul pacienților cu această afecțiune rămân semnificative, aceasta fiind o constatare confirmată de mai multe studii. Astfel, pacienții cu diabet tip 1 au o rată de mortalitate de 3-18 ori mai mare, comparativ cu cea a populației generale.
Referin’e:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/type-1-diabetes-in-children
- https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_netransmisibile/diabet/Analiza-de-situatie-Diabet-2018.pdf
- https://www.mepinterestgroupdiabetes.eu/wp-content/uploads/2021/11/IDF-Atlas-Factsheet-2021_EUR.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567986/
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.