Diagnosticul pozitiv în colecistită
Colecistita este consecința unui proces inflamator apărut la nivelul vezicii biliare (fierea), ca urmarea a stagnării excesive a sucului biliar în vezica biliară (vezicula biliară – organ situat sub ficat). În mod obișnuit, în timpul digestiei, bila se elimină în intestinul subțire, iar în cazul apariției unui obstacol, se va acumula în vezicula biliară în exces, favorizând apariția unui proces infecțios1.
Colecistita poate fi acută – cu simptomatologie declanșată brusc, sau cronică – dezvoltată pe termen lung.
Semne și cauze
Simptomele colecistitei sunt: durerea severă localizată în zona dreaptă, superior sau în centrul abdomenului; durerea se poate extinde către umărul drept sau poate iradia posterior, către spate; abdomenul este sensibil la palpare; pot apărea greaţă, vărsături și febră.
Cele mai frecvente cauze ale apariției inflamației la nivelul veziculei biliare sunt:
- Litiaza biliară – prezența unor calculi biliari care pot bloca canalul (canalul cistic) de evacuare a bilei din vezica biliară (vezicula biliară).
- Procese tumorale – care pot împiedica evacuarea bilei din vezicula biliară.
- Infecții virale sau infecții oportuniste apărute în cadrul SIDA.
Diagnosticul de colecistită
Pentru diagnosticarea colecistitei acute este necesar un examen fizic, care constă în palparea abdomenului și evidențierea semnului clinic denumit semnul lui Murphy – manevra specifică de palparea a abdomenului în hipocondrul drept, în timpul inspirului profund al pacientului. În inspir vezica biliară (vezicula biliară) se va deplasa în jos și, în cazul existenței unui proces inflamator, pacientul va simți brusc apariția durerii.
Dacă simptomele sugerează o colecistită acută, vor fi necesare teste suplimentare și tratament2.
- teste de sânge pentru confirmarea sindromului inflamator – hemogramă, VSH, CRP, fibrinogen.
- examen ecografic pentru a confirma/ infirma prezența unor calculi biliari, sau alte cauze inflamatorii, cu originea la nivel biliar.
- radiografie sau tomografia computerizată (CT), uneori poate fi recomandat RMN-ul în scop explorator, pentru confirmarea diagnosticului.
Complicații și tratament
În lipsa unui tratament adecvat, colecistita acută poate duce la complicații care pot pune în pericol viața pacientului. Principalele complicații ale colecistitei acute sunt4:
- colecistită gangrenoasă provocată de o infecție gravă – în aceste cazuri se produc o serie de leziuni la nivelul peretelui colecistului, existând riscul de apariție a peritonitei septice sau a unor abcese perihepatice.
- perforarea vezicii biliare – situație în care conținutul biliar se poate deversa în abdomen, prin lezarea continuității peretelui colecistului (peritonită biliară) sau poate duce la organizarea unui abces local (infecție cu acumulare de puroi).
În aproximativ 1 din 5 cazuri de colecistită acută este necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru îndepărtarea vezicii biliare și/ sau pentru tratarea complicațiilor sale.
Colecistita acută nu poate fi prevenită, dar poate fi redus riscul de a dezvolta calculi biliari. Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, precum și reducerea numărului de alimente bogate în colesterol, pot reprezenta un prim pas în reducerea riscului de apariție a litiazei biliare, deoarece colesterolul contribuie la formarea de calculi biliari.Totodată, obezitatea, crește riscul de a dezvolta calculi biliari.
Prin urmare, controlul greutății, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ar putea fi o strategie de succes în prevenția apariției sale.
Referințe:
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cholecystitis
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/acute-cholecystitis
- https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/12026-tests-to-diagnose-gallstone-disease
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/acute-cholecystitis