Neuropatia diabetică: o complicație cronică a diabetului zaharat
Neuropatia diabetică este o afecțiune neurologică, o complicație a diabetului zaharat, în care nervii periferici, care controlează senzorial și motor anumite zone ale corpului, sunt afectați. Apare la aproximativ 50% din persoanele cu diabet, iar prevalența sa crește odată cu vechimea afecțiunii și persistența unui control inadecvat al glicemiei.
Cuprins:
- Neuropatia diabetică – cauze și manifestări
- Instrumente de diagnostic al neuropatiei diabetice
- Terapii recomandate în neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică – cauze și manifestări
Cauza neuropatiei diabetice nu este încă deplin înțeleasă, dar se consideră că nivelurile ridicate de glucoză din sânge (hiperglicemia) pot deteriora structura nervilor periferici, prin mai multe mecanisme, inclusiv intensificarea procesului inflamator, formarea de produși finali de glicare și astfel, perturbarea metabolismului la nivel nervos. Aceste mecanisme duc la afectarea fluxului sanguin de la nivelul nervilor, implicit scăderea nivelului de nutrienți și oxigen, și astfel, deteriorarea axonilor și a tecii de mielină.
Factorii de risc pentru neuropatia diabetică includ durata diabetului, controlul inadecvat al glicemiei, niveluri ridicate de colesterol și trigliceride, fumatul, alcoolismul și obezitatea.
Neuropatia diabetică poate afecta nervii senzoriali și motori, ducând la o varietate de simptome, precum: durere, furnicături, amorțeală și senzație de arsură în membrele inferioare, dificultăți la mers și coordonare, slăbiciune musculară și dificultăți la urinare. Alte simptome presupun și tulburari digestive, disfuncție sexuală și transpirație excesivă, în funcție de zona afectată. Acestea pot apărea treptat și pot fi ușoare la început, dar pot deveni mai severe pe măsură ce boala progresează.
Instrumente de diagnostic al neuropatiei diabetice
Diagnosticul neuropatiei diabetice este de obicei bazat pe simptomele clinice și examenul fizic. Cu toate acestea, pentru a confirma diagnosticul și a evalua gradul de afectare, se pot efectua anumite examene paraclinice. Examenul fizic include evaluarea reflexelor tendinoase profunde, examinarea sensibilității la atingere și la vibrații și testarea funcției musculare. Grupul de evaluari pentru neuropatia diabetică se refera la:
- Evaluarea nervilor periferici implică testarea vitezei de conducere nervoasă și a amplitudinii undelor nervoase pentru a identifica gradul de afectare a nervilor periferici.
- Testarea sensibilității – presupune evaluarea nivelului de sensibilitate la durere, temperatură, sensibilității tactile și vibratorii, pentru segmentul nervilor senzoriali.
- Screeningul pentru neuropatia diabetică. Aceasta include Monofilament Tester Pen 10g și testul vibratometric și pot fi utilizate pentru a diagnostica neuropatia într-un stadiu incipient.
De asemenea, se pot efectua teste suplimentare, cum ar fi electromiografia (EMG) și viteza de conducere nervoasă (NCV) pentru evaluarea activității musculare și transmiterea neuronală.
În general, analizele de laborator utilizate în evaluarea neuropatiei diabetice sunt folosite pentru evaluarea controlul glicemiei și nivelurile de lipide în sânge:
- Testul hemoglobină glicată (HbA1c):măsoară nivelul mediu al glicemiei pe o perioadă de aproximativ trei luni, la persoanele cu diabet.
- Măsurarea glucozei în sânge: evaluează nivelul de glucoză din sânge și monitorizarea glicemiei.
- Teste de dozare a lipidelor: măsoară nivelul de colesterol și trigliceride în sânge și sunt utilizate pentru evaluarea riscul de boală cardiovasculară.
Este important de remarcat că aceste analize de laborator sunt utilizate pentru controlul glicemiei și riscul apariției unor complicații, dar nu sunt suficiente, pentru confirmarea diagnosticul de neuropatie diabetică.
Terapii recomandate în neuropatia diabetică
Opțiunile de tratament pentru neuropatia diabetică presupun terapia farmacologică și terapii non-farmacologice. Cea farmacologică implică analgezice, antidepresive triciclice, inhibitori ai canalelor de calciu, anticonvulsivante, antagoniști ai receptorilor de N-metil-D-aspartat (NMDA), precum și terapia cu vitamine și suplimente nutritive.
Cele non-farmacologice pot viza terapia fizică, terapia ocupațională, terapia cognitiv-comportamentală și terapia nutrițională. Pacienții cu neuropatie diabetică trebuie să controleze în mod regulat nivelurile de glucoză din sânge și să mențină o dietă echilibrată și sănătoasă, pentru a preveni progresia neuropatiei.
Evolutia neuropatiei diabetice poate varia în funcție de severitatea și tipul neuropatiei. În general, neuropatia senzitivă distală este cel mai frecvent tip de neuropatie diabetică și poate duce la pierderea senzației de durere, percepției modificarilor de temperatură și vibrațiilor, la nivelul extremităților. Neurita poate fi mai severă și poate duce la complicații cum ar fi hipotensiunea ortostatică și gastropareza.
Prognosticul depinde de severitatea și tipul neuropatiei. În general, aparitia sau evolutia neuropatiei diabetice poate fi prevenită pe termen lung, prin menținerea unei glicemii în limite normale și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Cu toate acestea, în cazul în care neuropatia s-a instalat, un tratament adecvat poate ajuta la controlul simptomelor și prevenirea complicațiilor.
Referințe:
- Callaghan BC, Cheng HT, Stables CL, Smith AL, Feldman EL. Diabetic neuropathy: clinical manifestations and current treatments. Lancet Neurol. 2012;11(6):521-534. doi:10.1016/S1474-4422(12)70065-0 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22608666/
- Dyck PJ. Diabetic neuropathy. Continuum (Minneap Minn). 2017;23(2, Peripheral Nerve and Motor Neuron Disorders):[Medline]. doi:10.1212/CON.0000000000000456
- Pop-Busui R, Boulton AJM, Feldman EL, et al. Diabetic neuropathy: a position statement by the American Diabetes Association. Diabetes Care. 2017;40(1):136-154. doi:10.2337/dc16-2042
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.