Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări analize
Coșul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea prenatală

Sarcina și importanța monitorizării gravidei

sarcina, monitorizarea sarcinii, primul trimestru de sarcina, trimestrul 2 de sarcina, trimestrul 3 de sarcina, diabet gestational

Ce este sarcina?

Sarcina reprezintă o perioadă specială în viața unei femei, iar termenul folosit descrie timpul în care un copil se dezvoltă în uterul mamei. În mod normal, durează 9 luni (aproximativ 40 de săptămâni), sarcina fiind măsurată de la data ultimei menstruații până la nașterea copilului.

În literatura de specialitate sunt descrise trei etape de supraveghere și asistență medicală, cunoscute sub denumirea de trimestre de sarcină.

Cuprins:

În fiecare trimestru de sarcină organismul femeii suferă modificări fiziologice și imunologice, aceasta trecând prin numeroase experiențe fizice sau emoționale, specifice sarcinii. În toată această perioadă, pentru a da naştere unui copil sănătos şi pentru a evita eventuale complicaţii, viitoarea mămică trebuie atent monitorizată. Monitorizarea femeilor gravide are ca scop depistarea sarcinilor cu risc crescut, astfel încât rata morbidităţii şi mortalităţii perinatale să fie cât mai redusă.

În ţările cu resurse scăzute, una din 11 femei poate deceda datorită complicaţiilor asociate sarcinii, în comparaţie cu statisticile din ţările dezvoltate, unde complicațiile apar la aproximativ una din 5000 de femei. Cu toate acestea, 80% dintre decesele materne pot fi prevenite sau evitate prin acţiuni care s-au dovedit a fi eficiente, datorită monitorizării permanente a femeilor însărcinate1.

Trimestrele de sarcină și importanța monitorizării gravidei

Primul trimestru de sarcină perioada cuprinsă  între săptămânile 1 – 14, aduce o varietate de modificări în corpul mamei, aceasta fiind cea mai importantă perioadă în dezvoltarea bebelușului. În acest trimestru de sarcină, medicul ce urmărește sarcina poate solicita mai multe teste. Acestea au scopul de a evalua starea de sănătate a viitoarei mămici sau de a identifica anumite afecțiuni și infecții care ar putea dăuna fătului (SIDA, Sifilis, Chlamydia, Rubeolă, Hepatite, Herpes, Toxoplasmoză, Citomegalovirus).

Tot în această perioadă, se pot efectua teste prenatale non-invazive (NIPT) care analizează ADN-ul extracelular liber, din sângele mamei, pentru a identifica modificări genetice ale fătului, precum trisomiile și aneuploidiile cromozomilor sexuali. Acestea se pot efectua începând cu săptămâna 10 de sarcină. La Synevo gravida poate efectua oricare dintre testele VERAgene, VERACITY sau Nifty pentru a se asigura că bebelușul este sănătos. În săptămânile 11-14 de sarcină medicul ginecolog poate solicita un screening prenatal, tot cu scopul de a detecta riscul crescut pentru anomaliile cromozomiale ale fătului – Dublu Test.

Sarcina și importanța monitorizării gravidei - Synevo
Dublu test

Dublul test nu reprezintă o metodă de diagnostic. În cazul obţinerii unui risc crescut de anomalii fetale la naștere, medicul obstetrician va recomanda investigaţii suplimentare, inclusiv teste de diagnostic cum ar fi analiza citogenetică prin prelevarea de vilozităţi coriale (trimestrul I) sau amniocenteză (trimestrul II).

Monitorizarea sarcinii în trimestrul al-II-lea (săptămânile 15 – 27) se face cu ajutorul analizelor uzuale și se pot depista anumite deficiențe ale gravidei, ce pot fi corectate din timp. Una dintre ele este anemia, o afecțiune care debutează, de cele mai multe ori, în acest trimestru. Trimestrul II corespunde cu perioada în care creșterea uterului este semnificativă, iar după săptămâna a 16-a gravida începe să simtă primele mișcări fetale. În această perioadă, dacă nu s-a efectuat Dublu test, medicul poate solicita Triplu Test, în intervalul 15 – 20 de săptămâni.  

Acesta este un instrument important în identificarea sarcinilor cu risc crescut, pentru identificarea defectelor de tub neural (de dezvoltare a sistemului nervos) și pentru depistarea anomaliilor cromozomiale (trisomia 21 = sindrom Down, trisomia 13= sindrom Patau). Testul oferă medicului ginecolog informațiile necesare pentru a recomanda, dacă este cazul, investigaţii suplimentare: amniocenteza şi analiza citogenetică din lichidul amniotic, toate pentru o diagnosticare de certitudine.

Analizele efectuate pentru monitorizarea trimestrului al III-lea de sarcină oferă informații medicale despre schimbările survenite în corpul mamei și pot supraveghea diferite tipuri de infecții, atât ale sale cât și ale bebelușului. Streptococul de grup B face parte din flora bacteriană normală, colonizarea fiind de 10-30% în flora vaginală şi tractul digestiv inferior (rect). Colonizarea vaginală indică contaminarea de la nivelul rectului. Faptul că viitoarele mame sunt purtătoare ale streptococului nu înseamnă însă că prezintă infecţie sau boală. Proba se recoltează pe un tampon vaginal (sau rectal) cu efectuarea de culturi din probe prelevate, în vederea identificării streptococului de grup B. Aceasta are ca scop prevenirea transmiterii infecției la făt.

Transmiterea agentului patogen la nou-născut se realizează vertical, în timpul travaliului și este favorizată de ruptura prematură a membranelor amniotice, cu 18 ore înaintea nașterii, cu febră în timpul travaliului sau travaliul prematur (înainte de 37 săptămâni). Statisticile arată că 1 din 19 bebeluși care dezvoltă o infecție cu Streptococ de grup B cu debut precoce, poate avea o evoluție gravă, cu complicații ce duc la deces sau, dintre supraviețuitori, 1 din 14 va avea o dizabilitate pe termen lung2. Instituirea tratamentului adecvat şi scăderea incidenţei infecţiei la nou-născut este o consecință a evaluării gravidei în trimestrul III de sarcină, prin efectuarea unei culturi genitale de  identificare a streptococului de grup B.

Diabetul gestațional (de sarcină) poate afecta femeia gravidă când sarcina este deja avansată, respectiv în a doua jumătate a acesteia. Diabetul gestațional (de sarcină) este definit ca fiind orice tip de intoleranţă la glucoză care apare sau este identificat pentru prima dată în timpul sarcinii. Este foarte important să se depisteze această condiţie, pentru a reduce atât complicaţiile materne, cât şi morbiditatea şi mortalitatea perinatală (naşterea unui făt mort, macrosomie, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie).

Este importantă efectuarea testului de toleranță la glucoză, pentru screeningul de diabet gestațional (75 g) care, nediagnosticat sau tratat necorespunzător, crește riscul de avort spontan sau de apariție a unor defecte congenitale la făt.

Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.

Mai jos sunt prezentate analizele din structura profilurilor de screening din Campania pentru Monitorizarea Sarcinii și evoluția parametrilor acestora, în funcție de modificările fiziologice care au loc în fiecare trimestru de sarcină, precum și rolul anumitor teste în diagnosticul unor afecțiuni în stadii incipiente.

sarcina, card monitorizarea sarcinii, profil torch, monitorizarea sarcinii, primul trimestru de sarcina, trimestrul 2 de sarcina, trimestrul 3 de sarcina

Modificări ale analizelor în primul trimestru de sarcină

Hemograma cu: formulă leucocitară, Hb, Ht și indici
  
Hemograma este o investigație esențială pentru femeile însărcinate deoarece permite descoperirea anemiilor, a infecțiilor acute sau cronice, a tulburărilor de coagulare precum și a altor boli hematologice; se efectuează imediat după confirmarea sarcinii și se repetă pe parcursul celor nouă luni de sarcină.
Hemoglobină ↓ – valorile hemoglobinei pot scădea cu 10% în acest trimestru de sarcină
Hematocrit ↓ – valorile hematocritului pot scădea cu 10% în acest trimestru de sarcină
VEM (volumul eritrocitar mediu) Ø – valorile medii scad cu 2% în acest trimestru.
Număr eritrocite ↓ – în trimestrul I de sarcină, numărul de eritrocite poate înregistra valori medii cu 10% mai mici decât în cazul femeilor negravide.
Leucocite ↑↑ – Numărul de leucocite crește în mod natural în timpul sarcinii, leucocitoza fiind cauzată nu doar de existența unei infecții, ci și de stresul psihologic imprimat de existența unei sarcini. În primul trimestru leucocitele pot crește cu aprox. 30%.
Limfocite Ø – valorile medii nu se modifică foarte mult, scăderea fiind doar de 2% în acest trimestru.
Monocite ↑↑↑ – pot crește chiar 100%
Neutrofile ↑↑↑ – numărul de neutrofile, crește în mod natural în timpul sarcinii, valorile înregistrând procente de creștere între 30 – 100%
Glucoza serică (a jeun)
 
Monitorizarea în timpul sarcinii este esențială, deoarece modificările hormonale și creșterea în greutate pot duce la hiperglicemie.
↓↓ – valorile glicemiei scad în timpul sarcinii cu 30%.
În mod normal, o femeie sănătoasă are valorile glicemiei încadrate între 69 ml/dL și 75 mg/dL, dacă analiza este recoltată a jeun.
În timpul sarcinii, hormonii placentari blochează acțiunea insulinei secretate. Pentru multe dintre gravide această reacție nu prezintă o problemă, deoarece pancreasul lor va secreta compensator o cantitate mai mare de insulină. 
FT4 (Tiroxina liberă)↑ – la finalul primului trimestru de sarcină aprox. 20% dintre gravide vor avea o creștere tranzitorie și ușoară a FT4.

TSH (Hormon de stimulare tiroidiană)
↓ – media nivelului de TSH în primul trimestru de sarcină este mai mică decât cea a femeilor negravide
RPR (determinare reagine)poate diagnostica sifilisul
Ag HBs (screening)test de screening pentru detectarea Hepatitei cu Virus B
Anticorpi Anti – HCVtest de screening pentru detectarea Hepatitei cu Virus C
Anticorpi Anti – HIV 1+2se poate diagnostica infecția cu HIV
Creatinina serică↓↓ – în timpul primului trimestru de sarcină se observă o scădere a valorilor creatininei serice, cu aprox. 30%.
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT)↓ – în timpul primului trimestru de sarcină se observă o scădere a valorilor transaminazelor, cu 10%.
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)↓ – în timpul primului trimestru de sarcină se observă o scădere a valorilor transaminazelor, cu 10%.
Feritina↓↓ – necesarul de fier crește semnificativ în sarcină, acesta fiind esențial pentru producerea hemoglobinei. Valorile feritinei scad cu aprox. 30%.
Examen urină – biochimie și sediment urinardozare de albumina, glucoza, corpi cetonici -valori în limitele acceptate, în conditii de sanatate a gravidei; sediment urinar-cilindrii hialini și granuloși, celule epiteliale în limitele normale, fără cristale, levuri sau bacterii
Grup sanguin OABcunoscând grupele de sânge ale părinților se poate determina grupa sânge posibilă a copilului. De asemenea, testul este important în cazul compatibilitatii, in transfuzia de sănge.
Determinarea factorului Rh
incompatibilitatea de RH are mare importanță în cazul sarcinii. Femeile cu Rh negative, cu făt Rh pozitiv (factorul Rh fiind de proveniență paternă), ca urmare a pătrunderii hematiilor fetale în circulația maternă, pot sintetiza anticorpi anti-Rh. De aceea, în timpul gravidității la femei Rh negative și soț Rh pozitiv trebuie urmărită concentrația anticorpilor anti-Rh și să se intervină activ când creșterile devin amenințătoare pentru viața fetală.

Modificări ale analizelor în trimestrul 2 de sarcină

Hemograma cu: formulă leucocitară, Hb, Ht și indiciHemoglobină ↓/↓↓ – valorile hemoglobinei pot scădea cu 10% sau chiar 30% în acest trimestru de sarcină
Hematocrit ↓/↓↓ – valorile hematocritului pot scădea cu 10% până la 30% în acest trimestru de sarcină
VEM Ø – valorile medii scad cu 2% în acest trimestru
Număr eritrocite ↓/↓↓ – în trimestrul II de sarcină, numărul de eritrocite poate înregistra valori medii cu 10% până la 30% mai mici decât în cazul femeilor negravide.
Leucocite ↑↑↑ – Numărul de leucocite crește în mod natural în timpul sarcinii, în acest trimestru leucocitele pot depăși valorile normale cu  31 – 100%.
Limfocite Ø – valorile medii nu se modifică foarte mult, scăderea fiind doar de 2% în acest trimestru.
Monocite ↑↑↑ – pot crește chiar 100%
Neutrofile ↑↑↑↑ – numărul de neutrofile, crește în mod natural în timpul sarcinii, valorile înregistrând procente de creștere peste 100%
Glucoza serică (a jeun)↓↓ – valorile glicemiei scad în timpul sarcinii cu 30%.
FT4 (Tiroxina liberă)↓ – o valoare uşor scăzută a FT4 în trimestrul al doilea şi/sau al treilea de sarcină poate fi normală sau poate reprezenta hipotiroidism.
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană)↓ – valoarea TSH-ului poate fi afectată de hCG (human chorionic gonadotropin). În 95% din cazuri poate fi mai mic de 0,03 mU/L în primul şi al doilea trimestru. şi 0,13 mU/L în trimestrul al treilea de sarcină.
Creatinina serică↓↓ – în timpul trimestrului II de sarcină se observă o scădere a valorilor creatininei serice, cu aprox. 30%.
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT)↓ – valorile scad cu 10%
Transaminazele (TGP şi TGO) arată dacă ficatul funcţionează normal.
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)↓ – valorile scad cu 10%
Transaminazele (TGP şi TGO) arată dacă ficatul funcţionează normal.
Feritină↓↓↓ – necesarul de fier crește semnificativ în acest trimestru de sarcină, gravida putând înregistra valori ale feritinei mai mici cu aprox. 31- 100%. Apariția anemiei este frecventă pe masură ce sarcina progresează. Este recomandată repetarea analizelor la sfârșitul celui de-al doilea/ începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină.
Examen urină – biochimie și sediment urinarDozare de albumină, glucoză, corpi cetonici -valori în limitele acceptate, în conditii de sănătate a gravidei; sediment urinar-cilindrii hialini și granuloși, celule epiteliale în limitele normale; fără cristale, levuri sau bacterii.

Modificări ale analizelor în trimestrul 3 de sarcină

Hemograma cu: formulă leucocitară, Hb, Ht și indiciHemoglobină ↓/↓↓ – valorile hemoglobinei pot scădea cu 10%  sau chiar 30% în acest trimestru de sarcină
Hematocrit ↓/↓↓ – valorile hematocritului pot scădea cu 10% până la 30% în acest trimestru de sarcină
VEM Ø – valorile medii scad cu 2% în acest trimestru
Număr eritrocite ↓/↓↓ – în trimestrul II de sarcină, numărul de eritrocite poate înregistra valori medii cu 10% până la 30% mai mici decât în cazul femeilor ce nu sunt însarcinate.
Leucocite ↑↑↑ – Numărul de leucocite crește în mod natural în timpul sarcinii, în acest trimestru leucocitele pot depăși valorile normale cu  31 – 100%.
Limfocite Ø – valorile medii nu se modifică foarte mult, scăderea fiind doar de 2% în acest trimestru.
Monocite ↑↑↑ – pot crește chiar 100%
Neutrofile ↑↑↑↑ – numărul de neutrofile, crește în mod natural în timpul sarcinii, valorile înregistrând procente de creștere peste 100%
Glucoza serică (a jeun)↓↓ – valorile glicemiei scad în timpul sarcinii cu 30%.
FT4 (Tiroxina liberă)↓ – o valoare uşor scăzută a FT4 în trimestrul al doilea şi/sau al treilea de sarcină poate fi normală sau poate reprezenta hipotiroidism.
TSH (Hormon de stimulare tiroidiana)↓ – valoarea TSH-ului poate fi influențată de hCG (human chorionic gonadotropin).Valoarea sa poate fi de 0,13 mU/L în trimestrul III de sarcină.




Creatinină serică
↓↓ – Dacă există suspiciune de preeclampsie, valoarea clearance-ului creatininei scade deoarece rinichii filtrează mai puțin creatinină din sânge. Nivelul leziuni renale poate fi estimat prin scăderea valorii clearance-ului creatininei. Monitorizarea este importantă pentru verificarea funcției renale. O scădere de până la 30% este considerată normală.
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT)Ø – valorile scad cu 2%
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)Ø – valorile scad cu 2%
Fier/ Feritina↓↓↓↓ – valorile fierului și feritinei scad foarte mult în acest trimestru de sarcină,
Examen urină – biochimie și sediment urinarSumarul de urină este important pentru depistarea glucozei în sânge (existența unui diabet) dar şi pentru diagnosticarea preeclampsiei, o complicaţie a sarcinii care poate evolua spre eclampsie, o afecțiune extrem de gravă, atât pentru mamă cât și pentru făt, în momentul declanșării nașterii.

Urocultura (cu antibiograma după caz)
Cu ajutorul acestui test pot fi detectate diverse bacterii care produc infecții în perioada sarcinii
Cultură secreție genitală pentru Streptococ grup B cu antibiogramă.Efectuarea de culturi din secreții genitale, în vederea identificării streptococului de grup B – prevenția transmiterii infecției la făt

Legendă:

Modificări comparativ cu femeile sănătoase negravide.

  • <2% – ø;
  • 2-10% –  ↓, ↑;
  • 11-30% – ↓↓, ↑↑;
  • 31-100% – ↓↓↓, ↑↑↑;
  • >100% – ↓↓↓↓, ↑↑↑↑.

Monitorizarea regulată a sarcinii permite depistarea timpurie a problemelor de sănătate și inițierea tratamentului corespunzător al acestora, crescând astfel șansele unei sarcini normale și a nașterii unui copil sănătos. Toate rezultatele sunt analizate în context clinic de către medicul ginecolog, iar împreună cu acesta vor fi luate deciziile terapeutice corespunzătoare.


Referințe:

  1. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42984/9739953182_rum.pdf?sequence=3
  2. https://www.health.gov.il/English/Topics/Pregnancy/during/examination/Pages/permanent.aspx
  3. https://www.acog.org/womens-health/faqs/routine-tests-during-pregnancy
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy#first
  5. https://labtestsonline.org/conditions/pregnancy-first-trimester-12-weeks
  6. https://labtestsonline.org/conditions/pregnancy-second-trimester-13-27-weeks
  7. https://labtestsonline.org/conditions/pregnancy-third-trimester-28-weeks-delivery
  8. https://www.rcog.org.uk/en/patients/patient-leaflets/group-b-streptococcus-gbs-infection-pregnancy-newborn-babies/
Articole similare
Ultimele articole
icon-cart

Produsul a fost adăugat în coș

Continuă cumpărăturile
Vezi coșul
×
Cumpărate frecvent împreună
    Cumpără online analizele adăugate în coșul tău, Utilizează codul ONLINE10 și beneficiezi de 10% reducere.

    În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.