Varianta Omicron: începutul sfârșitului unei pandemii?
Omicron – o altă variantă a virusului SARS-CoV-2
O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, numită varianta OMICRON, este în centrul atenției în această perioadă, remarcându-se, în primul rând, prin rapiditatea cu care se transmite.
Primul pacient cu infecție cauzată de varianta Omicron a fost înregistrat în 9 noiembrie 2021 (în Botswana) iar în 24 noiembrie, Africa de Sud a raportat către Organizația Mondială a Sănătății aceasta variantă nouă. Ulterior, virusul a început să fie identificat rapid în multe alte țări: Germania, Marea Britanie, China, Australia și Canada, în prezent majoritatea statelor raportând zilnic tot mai multe cazuri.
Cuprins:
- Omicron – o altă variantă a virusului SARS-CoV-2
- Date științifice despre varianta Omicron
- Varianta Omicron – o infecție respiratorie superioară
- Omicron și testele pentru diagnosticare
Astfel, numărul de infecții noi cu SARS-CoV-2 înregistrate la nivel mondial până la data de 9.02.2022 a fost de 400.955.718 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus. Dintre acestea 2.614.800 au fost cazuri noi
În România, până la data de 8 februarie ora 13.00 erau înregistrate 2.455.048 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, dintre care 36.269 erau cazuri noi de infecție. Din raportările INSP-CNSCBT știm că până la data de 23 ianuarie 2022 erau înregistrate 9156 teste de secvențiere, dintre care 898 erau cazuri diagnosticate cu varianta Omicron.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că această noua tulpina Omicron este îngrijorătoare, din cauza numărului mare de mutații observate la nivelul proteinei Spike, ținta principală a anticorpilor pe care organismul îi produce, în urma vaccinării.
Date științifice despre varianta Omicron
Pe măsură ce cercetătorii continuă să studieze noua variantă și să publice tot mai multe articole științifice în acest sens, începe să se contureze o imagine mai clară despre varianta OMICRON, înțelegându-se de ce această tulpină continuă să ingrijoreze, dar și ce se va întâmpla în viitorul apropiat.
Primele și cele mai numeroase studii au fost făcute în Africa de Sud și, într-o măsură mai mică, în UK și Olanda, ultimele două țări fiind cele mai avansate, în ceea ce privește număr de testări și secvențieri. Aceste studii au arătat că Omicron a avut o rată mai mare de contagiozitate (mai transmisibil), dar a înregistrat forme mai puțin severe, comparativ cu alte variante, aspect care se menține și astăzi, la peste 2 luni de la descoperirea primului caz cu această variantă. În plus, s-a dovedit că un individ infectat cu Omicron va transmite la rândul său acest virus, la alte aproximativ 3-5 persoane. Aceasta dovedește că noua formă de infecție cu SARS-CoV-2 este o boală extrem de contagioasă, așa cum reiese și din graficul de mai jos. Se remarcă faptul că, deși numărul inițial de cazuri variază, iar momentul apariției diferă, de la o regiune la alta, nu există o excepție semnificativă de la tendința de creștere abruptă a numărului de cazuri, în întreaga lume.
O altă întrebare care se pune, este aceea dacă, în comparație cu variantele anterioare, varianta Omicron este sau nu o formă de infecție cu coronavirus mult mai puțin severă, cu rate mai scăzute de spitalizare, sau de forme grave și de deces. Concluziile sunt diferite, mai ales pentru cei care au fost complet vaccinați, atât cu schema primară cât și cu doza rapel (booster). Este evident, însă că o patologie a cărui indice de gravitate este declarată ca fiind la jumătate, comparativ cu alte variante (ex. Delta) și de două ori mai contagioasă, menține aceeași presiune asupra sistemului de sănătate; reducerea severității acesteia este însă remarcabilă.
Datele recente publicate în The New York Times au analizat diferențele în ceea ce privește media zilnică a spitalizărilor cu boală Covid-19 în două zone metropolitane grav afectate de valul Omicron: New York și Seattle, ambele zone având rate relativ ridicate de vaccinare (schema completă), inclusiv cu doza booster. S-a constatat că, în timp ce spitalizările au crescut atât pentru pacienții vaccinați, cât și pentru cei nevaccinati, a existat o diferență dramatică în ceea ce privește gradul de risc pentru fiecare grupă. În orașul New York, riscul de spitalizare a fost de aproximativ 16 ori mai mare pentru cei nevaccinați versus cei vaccinati, iar riscul de deces a fost de aproximativ 4 ori mai mare. Diferența a fost mai mică în Seattle, dar s-a menținut în continuare aceeași tendință.
Concluzia care reiese din aceste date, este faptul că, ceea ce se știa despre Omicron în decembrie 2021 nu s-a schimbat foarte mult, cu câteva excepții.
Varianta Omicron – o infecție respiratorie superioară
Una dintre excepții se referă la faptul că cercetătorii au acum mai multe informații despre motivul pentru care noua variantă este mai contagioasă și mai puțin severă decât tulpinile anterioare. Se pare că Omicron a evoluat mai mult ca o infecție respiratorie superioară, decât ca o infecție respiratorie inferioară, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca virusul să colonizeze nasul și căile aeriene superioare decât țesutul pulmonar. Aceste afirmații se bazează pe o serie de studii făcute pe animale, un rezumat al acestor descoperiri fiind publicat recent în revista Nature. Astfel, Ravindra Gupta, virusolog la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, coautor al unuia dintre studiile TMPRSS susține:
„Dificultatea de a pătrunde în celulele pulmonare ar putea explica de ce Omicron se dezvoltă în căile respiratorii superioare. Această teorie ar putea susține, de asemenea, de ce, după unele estimări, Omicron este aproape la fel de transmisibil ca rujeola, care este referința pentru o transmisibilitate ridicată a virusurilor, spune Diamond, virusolog la Universitatea Washington din St. Louis. Dacă varianta persistă în căile respiratorii superioare, particulelor virale le-ar putea fi ușor să se răspândească din nas și gură, permițând virusului să găsească noi gazde, susține Gupta. Alte date oferă dovezi directe că Omicron se replică mai ușor în căile aeriene superioare decât în plămâni1.”
Practic, usurința cu care replică virusul la nivelul nasului și al gurii, permite transmiterea sa cu ușurință către alte gazde din apropierea persoanei infectate. În același timp, această adaptare sugerează că cele mai severe efecte asupra funcției respiratorii sunt în mare măsură evitate, datorită interacțiunii reduse a Omicron cu celulele pulmonare. Acesta este motivul pentru care varianta Omicron produce simptome similare cu cele ale unei răceli banale: rinoree, cefalee (durere de cap), strănut, tuse persistentă, durere în gât.
Toate aceste descoperiri vor indica ce anume se estimeză, privind cursul normal al evoluției generale a unui virus. Se conturează, deci idea că că și varianta Omicron va evolua în moduri care, în cele din urmă, o vor determina să devină endemică, similar cu răcelile, care au același caracter, în rândul populației.
Omicron și testele pentru diagnosticare
Pentru un diagnostic cert cu infecție curentă cu virusul SARS-CoV-2 se recomandă cele două tipuri de teste: RT-PCR și/ sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2, iar pentru identificarea tipului de variantă este utilă secvențierea genomului, care oferă informații referitoare la înțelegerea originii virusului și a modului de răspândire, putând fi utilizată pentru investigarea dinamicii unui focar de infecție. Analiza genomului SARS-CoV-2 poate sprijini strategiile de combatere a bolii COVID-19.
Cercetările privind terapiile actuale sunt în curs de desfășurare. Există în prezent protocoale de tratament care sunt compatibile cu structura genetică a OMICRON, medicul curant recomandând schema optimă, potrivită fiecărui pacient.
Vaccinarea rămâne în continuare cea mai bună soluție pentru protecția împotriva infectării cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, în scopul încetinirii transmiterii comunitare și pentru a reduce probabilitatea apariției unor noi variante. Vestea bună este aceea că, pe lângă vaccinurile COVID-19 actuale prezente în piață, extrem de eficiente în prevenirea formelor severe, a spitalizării și a deceselor, alte 2 tipuri (Pfizer și Moderna) urmează să apară în primul trimestru al acestui an, având o acoperire extinsă de imunoprotecție, inclusiv pentru varianta OMICRON.
Referințe:
- Omicron: What the Data Really Show (medscape.com)
- https://www.bmj.com/content/376/bmj.o66
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/covid-variant/faq-20505779
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html
- https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic/3007-situatie-infectii-coronavirus-covid-19-09-02-2022/file
- https://www.cnbc.com/2022/01/10/covid-vaccine-pfizer-ceo-says-omicron-vaccine-will-be-ready-in-march.html
- https://www.directrelief.org/2022/01/what-we-know-about-omicron-and-whats-likely-to-come-next/
- https://insp.gov.ro/download/CNSCBT/docman-files/Coronavirus%20nCoV/analiza_cazuri_confirmate_covid-19/S-03_Informare-cazuri-cu-variante-care-determina-ingrijorare-VOC.pdf
Produsul a fost adăugat în coș
În plus, ai la dispoziție 30 de zile pentru a veni la recoltare.