Afecțiuni cardiovasculare: Ziua mondială a inimii, 29 septembrie
Afecțiunile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate din ţările industrializate.
În fiecare an, afecțiunile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în UE, reprezentând 45% din totalul deceselor la nivelului întregului continent şi 37% la nivelul Uniunii Europene.
Care sunt factorii afecțiunilor cardiovasculare?
Afecțiunile cardiovasculare cuprind o multitudine de afecțiuni ale cordului și vaselor sangvine, gradul de îmbolnăvire depinzând de mai mulți factori, precum fumatul, alimentația, stresul, activitățile sportive.
Tensiunea arterială, diabetul zaharat, afecțiunile tiroidei, afecțiunile cardiace și valori anormale ale analizelor de sânge necesită stabilirea unui diagnostic în vederea stabilirii tratamentului. Pe langă aceste cauze, cele de ordin genetic joacă un rol important în apariția bolilor sistemului cardiovascular.
Care sunt simptomele bolilor de inimă?
Simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat deoarece nu sunt întotdeauna evidente și intense și variază de la o persoană la alta în funcție de sex. Din această cauză, nu trebuie ignorat niciun semn, chiar dacă se manifestă pentru o scurtă perioadă de timp sau poate fi atribuit unei alte afecțiuni. Prin urmare, simptonele pot fi:
- Anxietate
- Angina pectorală (durere în piept)
- Tuse
- Vertij
- Oboseală
- Stare de greață și lipsa poftei de mâncare
- Tulburări de ritm cardiac și frecvența cardiacă
- Dispnee
- Transpirația
- Slăbiciune
- Palpitații
Impactul bolilor cardiovasculare
Datele INS arată că bolile cardiovasculare sunt cele care au provocat cel mai mare număr de decese în România, în ultimul deceniu. 1.682.935 de persoane au murit din această cauză. Principala afecţiune de acest tip a fost boala ischemică a inimii, 570.857 de oameni pierzându-şi viaţa din această cauză.