Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei
Osteoporoza: Ziua Mondială de Luptă împotriva Osteoporozei, marcată la nivel internațional la data de 20 octombrie, este evenimentul anual care deschide seria campaniilor de educare și informare privind prevenția, diagnosticul și tratamentul osteoporozei destinate publicului larg.
Evenimentul este organizat de Fundația Internațională pentru Osteoporoză, International Osteoporosis Foundation (IOF) și este susținut de parteneri naționali și internaționali care activează în peste 90 de țări pe glob.
Cuprins:
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Osteoporozei
Anul acesta se împlinesc 22 de ani de la prima aniversare internațională, fiecare an având o temă principală de educație. Temele educaționale ale ultimilor ani s-au concentrat pe prevenția osteoporozei in rrandul persoanelor varstnice cu scopul de a susține o viață independentă și ferită de probleme de sănătate.
Sănătatea sistemului osos este importantă la orice vârstă, însă devine critică după 60 de ani, când în prezența osteoporozei se pot produce fracturi la traumatisme minime.
Ce este osteoporoza?
Osteoporoza înseamnă scăderea densității minerale osoase, iî traducere “os poros”, practic structura osului devenind rarefiată, ducând la fracturi asociate unor traumatisme minore. Pacienții de sex feminin, sunt predispuși la această patologie, întrucât după apariția menopauzei, scade nivelul hormonal de estrogeni care ajută la menținerea densității osoase normale.
Osteoporoza și factorii predispozanți
- Sexul – femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a dezvolta osteoporoză;
- Vârsta – riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta;
- Rasa – femeile caucaziene sau de origine asiatică au cel ma mare risc de osteoporoză;
- O serie de medicamente pot favoriza apariția scăderii densității osoase. Afectarea osului mai însemnată când administrarea acestor medicamente este în doză mare și pe o perioadă de timp mai îndelungată;
- Steroizii (corticosteroizii) administrați pe cale orală;
- Deficitul de estrogeni, în cazul menopauzei precoce (sub 45 de ani) sau a celei induse chirurgical prin histerectomie sau ovarectomie bilaterală, cresc riscul de apariție a osteoporozei;
- Osteoporoza la sexul masculin, deși mai rară, poate să apară în cadrul deficitului de testosteron;
- Sedentarismul, lipsa de exerciții fizice poate favoriza apariția osteoporozei;
- Tutunul este un agent toxic direct la nivelul osului. La sexul feminin determină scăderea nivelului de estrogen și poate induce apariția osteoporozei;
- Consumul de alcool reduce capacitatea organismului de a produce os și scade masa osoas
Sursa: Autor Conf. Univ. Dr. Andor Bogdan Corneliu , Medic primar ortopedie și traumatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, Clinica II Ortopedie și traumatologie – spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara
Pentru a profita de spiritul educativ susținut de Ziua Mondială de Luptă împotriva Osteoporozei, organizatorii ne îndeamnă:
- să purtăm în 20 octombrie culoarea albă, culoarea campaniei
- să ne gândim la sănătatea sistemului nostru osos
- să ne menținem activi și să avem o dietă sănătoasă și echilibrată,
- să discutăm în principal cu vârstnicii din familia noastră despre îngrijorările lor privind riscul de apariție al osteoporozei și al complicațiilor acesteia.
Referințe:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3597289/, accesat la data de 4 septembrie 2019
- http://www.iofbonehealth.org/, accesat la data de 04 septembrie 2019
- https://nationaltoday.com/world-osteoporosis-day/, accesat la 04 septembrie 2019